Акваријус

 

Кос Митровица

SOS razgovori: Rastko Šejić

\"\"

Фото: Часлав Петровић

Редитељ, продуцент и новинар Растко Шејић биће гост Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици у недељу 4. децембра 2022. године. У 19 сати биће приказан његов филм „На веслу прича: Поздрав песнику!“, а потом ће уследити разговор са аутором који ће водити Ивана Вановац и Александар Дунђерин. Специјални гости биће песници Бранка Касаловић и Новица Соврлић.
Део серијала „На веслу прича“ који је настао на Косову и Метохији прати животни и стваралачки пут шесторо овдашњих књижевника: Петра Сарића, Новице Соврлића, Бранке Касаловић, Жарка Миленковића, Драгомира Костића и Александра Дунђерина. „Поздрав песнику“ је посебан филм настао на основу поменутог серијала емитованог својевремено на РТС-у, за који је Шејићу припала прва награда на десетом ГРАФЕСТ-у 2021. године. „За допринос развоју културе и књижевног стваралаштва на КиМ“ Друштво књижевника Косова и Метохије 2022. године доделило му је Велику грамату.

Стваралачки портрет Растка Шејића представља се у „Акваријусу“ у оквиру једанаестог Међународног фестивала документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ 2022 који организује Дом културе Грачаница.
Растко Шејић је редитељ осам документарних филмова и већег броја музичких спотова, те аутор ТВ серија „Девојке из седамдесетих“, „На веслу прича“, „Одлив мозгова“, „Светски“ емитованих на РТС-у. Више пута је награђиван за видео радове. Серијал „Светски“ приказан је 2022. године у званичним селекцијама Међународног фестивала Raw Science (Лос Анђелес, САД) и Међународног фестивала Golden Dragon Awards (Пекинг, Кина). Управо је завршио серију „Бока приморска“.

\"\"

Објавио је преко 100 чланака, интервјуа и репортажа у дневним новинама (Политика, Глас јавности), недељницима (Интервју, НИН, Блиц њуз, Република, Европа, Стандард) и веб магазинима (Balkanmagazin.net, Oxford International Review Blog, Nocturne Magazine).
Био је и ратни репортер из Северне Македоније. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) и Удружења документариста Србије (ДокСрбија).
Агент за најбоље светске реге бендова за територију бивше Југославије, Балкана и држава бившег СССР-а, те менаџер неколико домаћих бендова који се баве светском музиком.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *