Акваријус

 

Кос Митровица

Stefan Đurđanović pobednik likovnog okršaja

Фотографије:
Зорана Дражевић и Душан Николић

\"likovni-okrsaj-finale-maj-2017

Победник другог циклуса Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ је Стефан Ђурђановић из Ниша, студент прве године Факултета уметности у Косовској Митровици, на смеру сликарство. Финале је одржано 25. маја 2017. године. Ђурђановић је тако освојио главну награду – самосталну изложбу у „Акваријусу“ о трошку галерије, чији стручни савет чине проф. др Велимир Каралевић, Зорица Сајић Раденковић и Миљана Булатовић; њему је такође припао и комплет улазница за јубиларни, петнаести North city jazz & blues festival, који се ове године одржава у Косовској Митровици и Звечану од 30. маја до 2. јуна.

\"likovni-okrsaj-finale-maj-2017

Стефан Ђурђановић је у финалу победио свог колегу са друге године, такође Нишлију, Младена Ристића, резултатом 103:99. Иначе, Ђурђановићу је ово друго учешће у Ликовним окршајима – у претходном, првом циклусу, поражен је у квалификацијама од Вука Ђурића, најбољег такмичара у 2016. години (Вук Ђурић: „Портрет дисидента“ >>). Ђурђановићу је посао донекле олакшало то што је трећи учесник финала, Александар Радовић из Липљана, одустао од учешћа у финалу због болести (будући да се Радовић није појавио из објективних, оправданих разлога, организатори су одлучили да му омогуће учешће у финалу следећег циклуса Ликовних окршаја).

\"likovni-okrsaj-finale-maj-2017

Иако је најављиван као „мали нишки дерби“, ликовни меч између двојице финалиста протекао је, мишљење је и у публике и стручног жирија, као пријатељски сусрет, без такмичарске динамике и жара борбе. За разлику од финала претходног циклуса (Јасмина Поповић, Вук Ђурић, Димитрије Мичић), који је био обележен (и пре, и за време, и после окршаја) можда и претераном нервозом, жељом за победом по сваку цену, драматиком и набојем (Финале првог циклуса: извештај >>), ово финале је протекло у изражено мирољубивој и опуштеној атмосфери, а такмичари су чак изразили жељу да направе заједничку изложбу. И поред тога што је то био леп пример добрих међуљудских односа, питање је колико су овакви гестови присутни (и да ли су уопште пожељни?) у културном контексту у којем настају велика и значајна уметничка дела. Зато је и један од чланова жирија јавно прокоментарисао, образлажући своје одлуке на крају окршаја, да су се финалисти претходног циклуса, од којих неки нису могли да се помире са поразом, те јавно исказивали незадовољство, чак и бес, много природније понели од финалиста другог циклуса. Напросто, по мишљењу дела стручног жирија, без уметничке сујете, уверења ствараоца да је најбољи (ако не и једини), самопоуздања аутора које околини често делује претенциозно – не рађају се вредна дела уметности. Јер, како је речено, некада су били потребни векови да се роди велики и истински уметник – и то у читавом свету, а камоли на једном малом простору као што је Србија, или, још мањем, као што је Косово и Метохија; отуда, истакнуто је, чак и партнери у љубави, а поготово пријатељи, ако се баве истом врстом уметности, постају супарници: место у историји увек је резервисано за Једног. У томе је, између осталог, и требало да буде драж, и суштина, Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“. Због тога је, по мишљењу жирија и уредништва програма, први циклус био успешнији и плодоноснији од другог.

\"likovni-okrsaj-finale-maj-2017

Да ли је жири – чинили су га стални чланови Миљана Булатовић (директорка галерије „Акваријус“) и Вук Ђурић (победник првог циклуса), те специјална гошћа Аксел Рајтер из Белгије (иначе редовни посетилац Ликовних окршаја) – у праву када констатује да су радови учесника првог циклуса били квалитетнији, оригиналнији и креативнији, од радова насталих у финалу другог циклуса (мишљење жирија је да су и Стефанови и Младенови радови из квалификационих окршаја естетски успешнији и ликовно упечатљивији од оних насталих у финалу), посетиоци ће моћи да се увере почетком октобра 2017. године, када ће, на старту новог циклуса Ликовних окршаја, у галерији „Акваријус“ бити додељене награде најбољим такмичарима, те постављена изложба свих радова насталих током другог циклуса (поред финалиста, у другом циклусу учествовало је још седам такмичара: Ана Игњевић, Петар Петровић, Звездана Герић, Никола Илић, Весна Секулић, Леа Кронтал и Јован Маслар). А да ли је Стефан Ђурђановић (сам или са Младеном Ристићем; уколико одлуче да заједно излажу) бољи или лошији ликовни стваралац од Вука Ђурића, и ко од њих има израженији уметнички сензибилитет, најбоље ће показати изложба победника која ће бити организована најкасније током новембра 2017. године, такође у галерији „Акваријус“.

\"likovni-okrsaj-finale-maj-2017

У наставку извештаја доносимо фотографије радова насталих у финалу другог циклуса Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“, као и бодовање жирија и резултате гласања публике.

 

Линкови:

Разговор са учесницима финала (извор: ТВ „Мост“) >>

Вук Ђурић: Ја сам прљав човек, ружних мисли (извор: радио Косовска Митровица) >>

РТВ „Мир“ о Ликовним окршајима у галерији „Акваријус“ >>

ТВ „Мост“ о Ликовним окршајима у галерији „Акваријус“ >>

 

Задаци у финалном ликовном окршају и бодовање жирија и публике:

Задатак 1:

Опис задатка: Митровачки North city jazz & blues festival као инспирација за ликовне уметности; техника по избору
Критеријуми за оцењивање: креативност, стваралачка имагинација и кореспондеција слике и текста

Радови такмичара:

\"mladen-ristic-1\"

\"stefan-djurdjanovic-1\"

Бодовање:
Миљана Булатовић
Младен Ристић 9
Стефан Ђурђановић 9

Аксел Рајтер
Младен Ристић 8
Стефан Ђурђановић 7

Вук Ђурић
Младен Ристић 9
Стефан Ђурђановић 10

Публика
Младен Ристић 8
Стефан Ђурђановић 8

Укупан број бодова за први задатак:

Младен Ристић 34
Стефан Ђурђановић 34

Резултат после прве рунде:
Младен Ристић 34
Стефан Ђурђановић 34

 

Задатак 2:

Опис задатка: стварање дела на основу три кључне речи које изговарају посетиоци; техника по избору

Критеријуми за оцењивање: креативност, стваралачка имагинација и кореспондеција слике и текста

Радови такмичара:

\"mladen-ristic-2\"

\"stefan-djurdjanovic-2\"

Бодовање:
Миљана Булатовић
Младен Ристић 6
Стефан Ђурђановић 7

Аксел Рајтер
Младен Ристић 7
Стефан Ђурђановић 9

Вук Ђурић
Младен Ристић 9
Стефан Ђурђановић 10

Публика
Младен Ристић 8
Стефан Ђурђановић 9

Укупан број бодова у другој рунди:
Младен Ристић 30
Стефан Ђурђановић 35

Резултат после друге рунде:
Младен Ристић 64
Стефан Ђурђановић 69

 

Задатак 3:

Опис задатка: оригинално уметничко дело

Критеријуми за оцењивање: креативност, стваралачка имагинација, ликовност, идејност, оригиналност

Радови такмичара:

\"mladen-ristic-3\"

\"stefan-djurdjanovic-3\"

Бодовање:
Миљана Булатовић
Младен Ристић 9
Стефан Ђурђановић 9

Аксел Рајтер
Младен Ристић 8
Стефан Ђурђановић 9

Вук Ђурић
Младен Ристић 9
Стефан Ђурђановић 9

Публика
Младен Ристић 9
Стефан Ђурђановић 7

Укупан број бодова после треће рунде:
Младен Ристић 35
Стефан Ђурђановић 34

Резултат после треће рунде:
Младен Ристић 99
Стефан Ђурђановић 103

Распоред и резултати ликовних окршаја >>

0 thoughts on “Stefan Đurđanović pobednik likovnog okršaja”

  1. Pingback: Počinje treći ciklus Likovnih okršaja | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *