Акваријус

 

Кос Митровица

Сто одсто косовско

Текст: Радио Контакт плус. Фотографије: ПКЦ „Акваријус“. Видео: Телевизија „Мост“

Нови роман „Мила“, Слободана Машића из Прилужја, промовисан је синоћ у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Роман „Мила“ говори о судбини двоје заљубљених тинејџера које је немилосрдно раздвојио рат, а који се поновно срећу много година касније. Прича подсећа на животе многих на Балкану који су преживели ратове, који се поново сусрећу са старим пријатељима и љубавима након много година.
„Пут незнанца у свет“ је први роман Слободана Машића на ком је радио пуних десет година. За разлику од њега, за роман „Мила“, било му је потребно тек неколико месеци.
Професор др Голуб Јашовић, који је написао рецензију за оба романа, примећује напредак у Машићевом књижевном раду.

„Ипак је оно био његов књижевни првенац. Овде се види да је нешто зрелији. Без обзира што Слободан Машић нема књижевно образовање, не значи да он није читао. Изванредно влада лексиком и граматиком. Нисам ја ту имао много посла на корекцији његових реченица, као што је био случај са његовим првим романом“, наводи професор Јашовић.
Професор Јашовић истиче да Косову и Метохији недостаје аутентичних романописаца, те да је Слободан Машић међу реткима.
„Имали смо Петра Сарића, али он није наш аутентични летарарни глас. Слободан Машић је сто одсто косовски писац“, истиче професор Јашовић.

За овог писца из Прилужја, шира јавност је увелико чула, каже професор Јашовић и додаје да је чак неким његовим студентима дао да раде семинарске радове на основу Машићевих романа.
Професор Јашовић уједно указује да је институционална подршка заједнички изазов писаца на Косову, будући да већина сама финансира објављивање својих дела. Управо је подршка и промоција књижевних талената од кључне важности, истиче.
„Једно слово, једна реч, записана на Косову и објављена на овом простору, сигурно има троструку вредност у односу на оно што се објави на подручју централне Србије“, закључио је рецензент проф. др Голуб Јашовић.

Аутор, Слободан Машић, каже да је „Мила“ резултат његове жеље за другачијим изражавањем и да је поносан на ово, како каже, комплексно дело.
„Роман ‘Мила’ је неки мој понос, за разлику од моје прве књиге ‘Пут незнанца у свет’, сасвим другачија прича. Мислим да је Мила нешто што је ипак аутентично за наше просторе, иако се у самој књизи не изражавам где су места, догађаји, одакле су ликови, то је сама фикција“, објашњава аутор.

Иако је на њему радио тек неколико месеци, каже да се роман на крају обликовао у складу са његовим првобитним очекивањима.
„Мислим да сам испунио свој циљ, уз неке друге технике, уз много грешака које сам у ходу исправио уз помоћ мојих сарадника који су радили на тексту, тако да на крају, мислим да је испало онако како сам желео да буде.“
И Слободан Машић указује да је потребна већа подршка младим талентима у књижевности, те изражава наду да ће будући писци на Косову добити више признања и ресурса за своја остварења.
Издавач оба романа Слободана Машића је Друштво књижевника КиМ.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *