Акваријус

 

Кос Митровица

Tako se gaji kaktus

\"\"

Фотографије: Милан Кабашић

\"\"

Ликовна, сценска и музичка дечија уметност – за нама је други по реду фестивал дечијег стваралаштва „Кактус“ који је одржан у Северној Митровици. Током три дана посетиоци фестивала – који је организовао Приватни културни центар „Акваријус“ – могли су да погледају – изложбе дечијих радова, наступе малих и младих музичара, рецитатора, глумаца… Са неким од њих смо и разговарали. У наставку о утисцима.
Кактус обухвата све видове уметничког изражавања и једини је овакав фестивал на Косову посвећен деци.

Гости „Акваријуса“ били су полазници приватног дечјег атељеа „Камелеон“ из Лепосавића коју води мастер сликарства Весна Секулић. Отоворена је изложба „Боје камелеона“, одржана је интерактивна радиониц са члановима Малог атељеа и њиховим вршњацима из Лепосавића.

\"\"

Изведене су три представе дечјих позоришта – „Мали театар“ при ПКЦ „Акваријус“, аматерско позориште „Јанићије Поповић“ при Дому културе Грачанице, глумачка секција Музичке школе „Стеван Христић“. Одржан је поетско-музички програм у оквиру којег су наступили бројни соло извођачи, а први пут је јавни наступ имао и дечји хор „Деца неба“.


„Ова два фестивала (прошлогодишњи и тек одржани) била су заправо потребна да покажемо све оно што и ми сами радимо са децом током читаве године, што нам је један од најважнијих сегмената рада. Фестивал је прилика да се види колико су напредовали, али и да се митровичкој публици покаже да изузетно развијено дечије стваралаштво постоји и у Поморављу, на централном Косову и на југу, да се ради са децом и у школама и да постоје организације која рада се децом независно од државних установа“, објашњава за Магазин „Фор ју“ Александар Дунђерин испред ПКЦ „Акваријус“.

Зато су, додаје, овогодишњи фестивал и почели са атељеом Камелеон, који се после годину дана рада представио изложбом.
На изложби су приказали радове на папиру, платну, дрвету, радове рађене оловком, акрилним бојама, фломастерима, пастелним бојама. Изложене су и скулптуре од рециклираног материјала, чак и једна књига коју је Дивна – једна од полазница – осмислила.
„Слободу коју су имали користили су да кроз своје радове исказу своја осећања, жеље и поглед на будућност у каквој би желели да живе“, каже Секулић за „Фор ју“.
Колико су догађаји попут Кактуса важни за најмлађе ствараоце – питали смо је.

\"\"

„Кактус је нешто дивно што се десило на овом простору, једна потреба за све малишане, да се друже, да виде шта се то ради у неком другом месту, јер имамо толико надарене деце којој треба само неки мали покретач да би успели“, објашњава Секулић.
Додаје да је презадовољна организацијом фестивала и да није крила своје одушевљење и понос на своје полазнике.
„Излагање у било ком простору је битан део целог процеса, од самог почетка рада до презентовања, како старијим уметницима, тако и деци. Да неко види сопствени рад је битан део, родитељи који дођу, понос који они осећају су неописиви. Деци је то вече било дивно, и препуни су позитивних утисака“, преноси нам утиске полазника Камелеона.

А за представљање дела музичке уметности били су задужени и ђаци Основне музичке школе у Станишору „Стеван Христић“.
„С обзиром на то да смо другу годину заредом у Митровици, добили смо поверење организатора да наша деца учествују, и ове и прошле године, тако да можемо да кажемо да је ово један од ретких фестивала који се одржавају на Косову и нешто што фали у овом тешком времену са пандемијом. Могу да похвалим оргнаизаторе и децу, наши утисци су феноменални“, каже у разговору за Магазин „Фор ју“ један од наставника ове школе, Синиша Станковић.
И он појашњава зашто су овакви фестивали значајни за најмлађе.
„Сваки фестивал много значи за децу, јер стичу нова искуства, ослобађају се треме када је публика ту, то је оно што им је потребно када се већ баве музиком“, додаје.

Како је предавач у музичкој школи, не чуди његова порука младима за крај нашег разговора: „С обзиром на то да им је ограничено и дружење и кретање, шта друго да им поручим, већ да је инструмент њихов најбољи друг са којим могу да буду код куће, да се друже и проводе слободно време.“
А шта кажу музичари?
Анђела Станковић, Миленија Станојевић, Иван Стојковић, Анђелија Јанковић и Никола Стојковић наступали су током два фестивалска дана. Побрали су симпатије публике, а и наше екипе.
Разговарали смо о музици, фестивалу. Сви наши саговорници се слажу у једном – домаћини су, како кажу, позитивни, добри, гостопримљиви, духовити и дружељубиви. Сви потврђују да се баве музиком из љубави. Клавир, певање, хармоника…
„Од малена сам много волела музику и била сам веома везана за музику и зато сам и решила да пођем у музичку школу“, говори Анђела Станковић.
„Јако волим да, поред свирања клавира, певам, то и радим у слободно време. Све је јако лепо, пре свега како су нас дочекали, људи су јако драги“, додаје Миленија Станојевић.

Иван Стојковић свира хармонику. Прошле године био је на 16 такмичења, освојио је једно треће, два друга и сва остала прва места.
„Људи су овде добри, гостопримљиви“, додаје.
Анђелија Јанковић свира клавир: „Волим и да певам у слободно време. Свиђа ми се овде, обишли смо град, лепо је, људи су добри, духовити и дружељубиви“.
Данас вероватно сви учесници сумирају утиске. А једно је сигурно – уколико фестивала буде и наредне године, радо ће учествовати. Гајимо овај Кактус, јер кактуси често имају најлепше цвеће.

Извор: Магазин „Фор ју“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *