Акваријус

 

Кос Митровица

Vasilj Adžić (1976-2019)

\"likovni-okrsaj-finale-2018-akvarijus

Митровачки мултимедијални уметник Васиљ Аџић изненада је преминуо 22. августа 2019. године у 44. години живота.
Последњих година Васиљ Аџић је интезивно био ангажован на пољу ликовних уметности и иза себе оставио велики број цртежа и слика. Присутан је био и у области музичке и сценске уметности. Као глумац био је ангажован у Народном позоришту Приштина где је играо улоге у представама: „Хотел Косово“, „Венецијанке“, „Сестре“, „Подгоричка скупштина“, „Слободан шоу“… Један је од организатора митровачког џез и блуз фестивала (North City Jazz & Blues Fest), где је осмислио и организовао, између осталог, и ликовну колонију „Колективна слика“.
Васиљ Аџић је оставио неизбрисив траг у културно-уметничком контексту Косовске Митровице и Косова и Метохије. Приватни културни центар „Акваријус“ дугује му неизмерну захвалност за огромну енергију, пожртвовање и љубав коју је уложио у намери да оживи културно-уметничку сцену града. Радио је са вером да је то могуће, несебично, бескомпромисно, храбро, без задршке.
Био је члан жирија Ликовних окршаја у Галерији „Акваријус“. У „Акваријусу“ му је организована и прва самостална изложба 2018. године („Буђење“), а потом и изложба „Ћирилица“ (2019).
У оквиру изложбе „Буђење“ биле су представљене све фазе ауторовог рада – од самих почетака (циклус „Почетак“), преко сазревања („Откривање“) до последњих радова у којима трага за новим изразом („На трагу“). У свом најновијем циклусу („Ћирилица“), Аџић, по мишљењу историчара уметности Дејана Тубића и Александре Димитријевић, „синтезом апстракције и ћириличне калиграфије, ствара јединствени ликовни језик акционог сликарства са једне стране, и традиционалне уметности лепог писања, са друге.
Његов уметнички рад и интелектуални ангажман препознати су и изван Косовске Митровице, о чему сведоче интервјуи и текстови посвећени његовом стваралаштву.

Васиљ Аџић: „Буђење“ >>

Васиљ Аџић: „Ћирилица“ >>

Васиљ Аџић на РТК >>

Васиљ Аџић на РТВ КиМ >>

Васиљ Аџић за лист „Данас“ >>

0 thoughts on “Vasilj Adžić (1976-2019)”

  1. Pingback: Preminuo mitrovički umetnik Vasilj Adžić - Alternativna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *