Акваријус

 

Кос Митровица

Vuk Đurić: Ja mrzim sebe

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)

Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

\"\"

Изложба цртежа уметника Вука Ђурића под називом „Аутопротест“ отворена је синоћ у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Ово је друга по реду изложба која је организована у склопу циклуса „Други пут у Акваријусу“, чији назив представља вишегодишњи пут усавршавања и напредовања уметника, који су своје прво излагање имали управо у галерији “Акваријуса”.

Александар Дунђерин испред ПКЦ „Акваријус“ сматра да је јако значајно да се аутори, поново представе митровачкој публици и покажу шта су то научили и колико су уствари оплеменили своје вештине.
„Сматрамо да је јако значајно да се аутори који су своју прву изложбу имали у \’Акваријусу\’, још док су били студенти, поново представе митровачкој јавности и да би видели колико су они заправо напредовали и колико је наш избор, када смо их фаворизовали и афирмисали пре четири или пет година био исправан. Мислим да ова изложба Вука Ђурића показује, да смо били у праву. Он је своју прву изложбу имао 2017. године и после ове четири године има шта да покаже. Вук Ђурић је за ове четири године постигао јако много, имао јако много изложба, не само у Србији већ и у иностранству, у Цириху, Берлину, дакле реч је о једном аутору који полако постаје млади водећи аутор на српској ликовној сцени. Због тога нам је велико задовољство, што смо представили његову нову изложбу и поставку \’Аутопротеста\’, истиче Дунђерин.

Изложба „Аутопротест“ је израз својеврсног бунта уметника, због његове личне лењости и недостатка елана да се промени.
„Прошла изложба \’Протест дисидента\’ >> био више унутрашњи лик који је окупио све људе, доживљава све друге емоције и то из себе избацује кроз папир а уједно је и као лични аутопортрет и онда долазимо до момента где више није аутопортрет већ \’Аутопротест\’, јер код себе нисам променио ништа већ пет година. На претходној изложби сам имао фобију од зубара и плашиле су ме многе ствари. Не радим ништа јер сам у зони комфора, где могу да седим и цртам по цео дан и не мењам ништа а са друге стране сам свестан да не мењам ништа и шта бих могао да мењам, а то не мењам и ето \’Аутопротест\’ је што сам себе мрзим и сваког дана проживљавам све исто. Више је неки моменат да се ја и даље понашам као да су то неке небитне ствари које ме окружују и да имам само једну ствар а то је цртање, и онда занемарујем све друге проблеме. Нисам се прехладио пет година, нисам имао проблема са зубима, никаквих других проблема, осим када закорачим, у креативном смислу, да шест дана цртам без престанка и онда дође седми дан и ја закочим и не могу даље, и то је једини проблем који ја доживљавам и са којим се срећем и данас“, каже Вук Ђурић.

\"\"

На Ђурићевим цртежима су приметни портрети и аутопортрети, које је стварао спрејом али и тушем због тога штом како он каже, ова техника садржи ликовност и има све што је потребно да постоји на једном цртежу.
„На овој изложби је цртеж у питању, а као медијум за најбоље цртеже јесте туш. Туш је био и биће за цртаче нека основа, јер ти када научиш да радиш са тушем, све остало ти иде лако, јер у тушу постоји ликовност и има све што треба да постоји на једном цртежу, јер перо не дозвољава да извучеш потез од пола метра већ потез од неколико центиметара. Радио сам и са спрејом, јер су ми мурали основа па су спрејеви најчешћа ствар коју користим после туша“, рекао је он.
Изложбу „Аутопротест“ могуће је посетити до 10. маја.

Своје радове митровачкој публици ће у овом циклусу представити и Стефан Стевановић из Крагујевца и Тијана Родић из Ниша.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

1 thought on “Vuk Đurić: Ja mrzim sebe”

  1. Pingback: Haris Ličina: „Slobodan pad“ | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *