Акваријус

 

Кос Митровица

Афоризам је мој став

Текст и видео: РТВ КиМ. Фотографије: Дом културе Грачаница

Збирка афоризама „Главом кроз стид“ младог сатиричара из Косовског Поморавља Јована Зафировића је представљена вечерас (15. март 2023) публици у Дому културе „Грачаница“.
„У Србији се живи онако, јер овако више не може да се живи“. „Јаки смо на речима. То је наша слабост“. „Како да стоје иза својих речи људи који цео живот ћуте“, неки су од афоризама Јована Зафировића.

Аутор збирке каже да га је праћење радова забрањиваних сатиричара који су писали „опасније“ политичке афоризме навело да и сам почне да записује своје мисли.
„Имао сам потребу да ме неко чује јер сви знамо да се овде ништа не сме и да се људи устручавају да кажу било шта што их мучи, а што је у додиру са политиком. Политика је табу тема код нас, то је чињеница. Ја сам хтео да кажем оно што мислим. Афоризам је мој став“, рекао је Зафировић.
Ипак каже да својим афоризмима не говори ништа криво, нити оптужује икога, те да не осећа страх због својих реченица.

„Говорим истину који други прећуте и у том смислу се не плашим. Живимо у демократском друштву и зашто да се не бавимо и таквим темама“, закључио је млади афористичар.
Осим политике, Зафировић не изоставља да се на сатиричан начин односи и према лекарима, менталитету и средини у којој живи.
„У медицини је све црно. Само су мантили бели“. „Долази тешко време, али не бежимо од тога, идемо му чак у сусрет“. „Сви све знамо, али понекад нестане интернет“.
Уредник и издавач збирке је Александар Дунђерин из Приватног културног центра „Акваријус“ у Северној Митровици. Он је казао да је Зафировић тренутно најсмелији и најхрабрији афористичар у Србији.

„Ово је најжешћа критика која тренутно постоји: власти у Србији и менталитета, али конкретно друштвених аномалија. Нико није заштићен. Ниједна друштвена институција, ни власт, чак ни црква. Све оно што је битно је на неки начин овде прозвано, критиковано, исмејано“, казао је Дунђерин.
Новинарка и књижевница Ивана Вановац је истакла да аутор ове збирке на подсмешљив начин покушава да преживи „косовско-метохијску стварност“. Он, како каже, својим писањем „гура прст у око директно, да заболи“.

„’Главом кроз стид’ нас позива да ми и даље лупамо главом кроз тај стид и да будемо довољно храбри. Он (Јован) је нашао свој израз, он је нашао афоризам, једну од тежих књижевних форми. Свака кратка форма је у књижевности, филму и било којој уметности најзахтевнија. Из простог разлога што тражи да будете сажети, ефектни, конкретни и да при том будете јако креативни“, казала је Вановац.

Зафировић је добитник „Вибове награде“ и награде „Млади типар“.
„Јован је један од наших најважнијих емисара у књижевном, политичком и медијском центру. И то не треба потцењивати“, казала је новинарка.
Јован Зафировић је студент социологије на митровачком Филозофском факултету. Пише кратке сатиричне приче и афоризме у Политици, Вечерњим новостима, Енигматици, Јежу, Шипку, Етни, Сатиргори и на различитим интернет порталима.

Извор: РТВ КиМ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *