Акваријус

 

Кос Митровица

Prva žena u istoriji umetnosti

\"1913574_1562769487367713_7564264070161540950_n\"

У оквиру програма „Сликарско ћоше“, у галерији „Акваријус“, у четвртак 10. марта 2016. године, са почетком у 21 сат, биће приказан ФИЛМ Агнеса Мерлета ARTEMISIA из 1997. године.
Филм прати судбину италијанске сликарке Артемизије Ђентилески (Artemisia Gentileschi), званично прве жене у историји уметности, и једне од значајнјих представника европског барока у сликарству. Артемизија је била једна од ретких жена која је имала довољно снажну индивидуалност да се издигне изнад конвенција свога времена, упорно кроз уметност тражећи љубав, опраштање и пуноћу живљења.
У свет сликарства и уметности ушла је захваљујући свом оцу, сликару Орацију Ђентилескију, који је подстицао њен таленат. У седамнаестој години сексуално ју је напаствовао њен учитељ, а очев пријатељ, сликар Агостино Таси, што је утицало на њен уметнички израз али и на конфликт са околином која ју је сматрала за жену лаког морала. Зато и на њеном најпознатијем делу, „Јудита убија Холоферна“ (1612), насталом после сукоба са Тасијем (који је имао и судски епилог), Јудита, за разлику од свих приказа ове библијске приче, има израз гнева и одлучности док убија непријатељског војсковођу.

\"Артемизија

На слици „Сузана и старци“ такође се уочава лични Артемизијин тон, јер је њена Сузана – за разлику од Сузане код мушких сликара који је приказују као раскошно леп акт у тоалети или на купању док је из прикрајка посматрају старци – рањива и беспомоћна док покушава да се одбрани од конкретне завереничке претње два човека у којима неки ликовни критичари препознају Тасија.

\"Артемизија

Артемизија је умрла 1653. године у Напуљу.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *