Акваријус

 

Кос Митровица

Аида Цамовић: „Микропластика“

Књига песама „Микропластика“ (2022) књижевнице и сликарке из Новог Пазара Аиде Цамовић биће представљена у митровичком ПКЦ „Акваријус“ у петак 12. маја 2023. године у 21:00. О књизи ће говорити њена колегиница, такође песникиња и ликовна уметница Кристина Кљајић из Крагујевца. Обе гошће учеснице су Митровичке уметничке резиденције која се у „Акваријусу“ одржава од 3. до 13. маја 2023. године. Програм води Александар Дунђерин.

Фото: Миленија Митковић

Аида Цамовић, сликарка и књижевница, рођена је у Новом Пазару 1995. године. Основне студије завршила је на Државном универизтету у Новом Пазару (у класи Емира Ћатовића), мастер студије на смеру сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду (у класи Радомира Кнежевића), где тренутно похађа докторске студије. Пише поезију и прозу. Добитница Књижевне награде „Аладин Лукач“ за збирку поезије „Микропластика“ (2022).

Фото: Милан Кабашић

У свом стваралаштву Аида Цамовић истражује свакодневницу, амбијенте, меморију свог поднебља уносећи критички дух и сензибилитет своје генерације, битно другачији од традиционализма. Налазећи лепоту, поетику, носталгију али горчину и усамљеност постојања у фокус поставља секвенце из живота обичних људи ослањајући се на традицију интимистичког наслеђа и експресионизма.

Фото: Ксенија Ћук

Кристина Кљајић је рођена 1998. године у Краљеву. Тренутно је на мастер студијама књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Ауторка је наивног уметничког концепта Babykilecrta који преставља спој ироније и ауторироније, постмодернистички уклопљених референци из поп културе и књижевности и подражавања елемената радне терапије и дневничких исечака. Уметнички концепт се састоји из различитих серија цртежа и слика, али и кратких филмова на којима је приказан инфантилни и сиров однос према бојама и облицима, али транспарентан процес настанка дела на исти онај начин на који се то чини на радним терапијама. Немогућност озбиљности и одстуство катарзичности у 21. веку замењено је отвореним приказивањем процеса настанка наивног уметничког дела.
Представљање књиге Аиде Цамовић реализује се у оквиру програмске целине „Арт терапија за све“ коју подржава УНМИК.
Улаз је слободан.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *