Акваријус

 

Кос Митровица

Ako već padamo, padajmo slobodno

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

Изложба графика уметника Хариса Личине отворена је вечерас у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Изложба Хариса Личине трећа је у циклусу „Други пут у Акваријусу“, у оквиру којег у галерији ПКЦ-а излажу некадашњи студенти Факултета уметности у Косовској Митровици, који су своје прве самосталне изложбе имали управо у „Акваријусу“. Пре Личине своје нове ликовне радове митровачкој публици представили су Александар Глибетић и Вук Ђурић, а до краја године планиране су и изложбе Тијане Родић и Стефана Стевановића.

\"\"

Назив изложбе „Слободан пад“, према речима аутора, представља покушај да се нешто негативно, као што је страх, претвори у позитивну ствар, као што је инспирација за настанак радова.
„Идеја изложбе настала је у току мастер студија, где сам радећи на скицама, на самом почетку, схватио да се један елемент константно понавља, а то није било који елемент већ је то фигура, и то \’фигура у паду\’. Сама \’фигура у паду\’ има повезаност са мном, обзиром да имам страх од висине или од губљења тла. На тај начин сам се трудио да у старту избегнем што више тај мотив, али у разговору са својим ментором сам схватио да би уствари на томе требало да градим целу причу“ рекао је Личина.

\"\"

Графике, на којима се налазе три или четири боје, реализоване су у ситоштампи са колажним приступом.
„Стилски, моји радови су представљени у „поп-арт“ техници, где се граде површине чистим бојама а након тога долази црни рафтер, који површинама даје текстуру, дубину и остале ликовне елементе“ истиче аутор.
У самим радовима приметна је доминације две боје у две фазе. У првој фази су представљени топли тонови где је доминантна црвена боја, а у другој фази плава. Аутор каже да иза одабира боја не постоји посебна симболика већ је за то заслужна тренутна инспирација.

Графике из циклуса „Слободан пад“ сведоче да улога уметничког и уметниковог индивидуализма није само чин његових конкретних реакција у конкретном историјском времену и у конкретном друштевном и политичком простору, већ се тај индивидуализам може посматрати и као метафизичка врлина надахнутог појединца, наводе из организације „Акваријуса“.
Иако је од ове године на докторским студијама у Београду, Личина каже да му је град Косовска Митровица остао у најлепшем сећању, јер је утицала на његов тренутак ликовног формирања.

„Поред тога што сам имао Факултет уметности, где сам стицао знања од професора и колега, „Акваријус“ за мене представља епицентар културе, који је мени пуно значио, јер нам је пружио шансу да имамо прву самосталну изложбу, да нас неко разуме, поприча са нама, да савет везан за свет ликовне уметности и цео тај процес. Из Косовске Митровице носим најпозитивније утиске и увек се радо враћам овде“, истиче Личина.
Директор Приватног културног центра „Акваријус“ Миљана Дунђерин каже да је Личина оставио аутентичан печат

\"\"

„Акваријусу“ али и Косовској Митровици и да је у његовим радовима приметна преданост, педантност и јасноћа.
„Харис Личина је заиста дао један аутентичан печат нашем простору и овековечио неке историјске моменте. Мислила сам да ће Харис остати фотограф, бар један део свог живота, јер у себи носи осећај за документаристику, који се заиста ретко среће. Харис је за пет година свог живота овде учинио много тога као личност, као сарадник и као директни произвођач уметности. Оно што постоји у Харисовим радовима, а не постоји код других уметника је невероватна преданост, педантност и јасноћа. Његово истраживачко поље се неће завршити на овоме и он ће увек отићи корак даље“, казала је Дунђерин.

Радове графика Хариса Личине могуће је погледати и купити у „Акваријусу“ до 15. новембра.
Харис Личина рођен је 18. новембра 1996. године у Новом Пазару. Основне и мастер студије завршио на Факултету уметности у Косовској Митровици, а тренутно је на докторским студијама на Факултету примењених уметности у Београду, департман за примењену уметност и дизајн.
Приредио четири самосталне изложбе, и излагао на преко 30 колективних изложби у земљи и иностранству. Учествовао и био организатор многих уметничких радионица и курсева графике, фотографије и графичког дизајна.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *