Акваријус

 

Кос Митровица

Suočavanje sa strahom kroz „Slobodan pad“

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

Кажу да је страх попут чудовишта које се храни искључиво собом – што га више хранимо, то се више бојимо.
Сви имамо неке страхове којих желимо да се ослободимо, али је мало оних који се усуде да се са њима и суоче.
Харис Личина је направио корак – нашао је начин да свом страху погледа у очи. Страх од висине и губитка тла преточио је у графике.

\"\"

„Радећи на скицама, на самом почетку, схватио сам да се један елемент константно понављао, а то није било који елемент, већ фигура, и то фигура у паду. Сама фигура у паду има повезаност са мном, с обзиром на то да имам страх од висине или губљења тла. Трудио сам се да у старту избегнем што више тај мотив, али сам схватио да би у ствари на томе требало да градим целу причу“, објашњава Харис.
Додаје да његови радови представљају покушај да се нешто негативно, као што је страх, претвори у позитивно, те потврђује паролу “када почнемо да трчимо ка страху, он побегне“.

„Мислим да све оно што нас мучи, може се решити само ако се суочимо са тим, уколико радимо на том страху, а не уколико одемо од њега, као што сам ја у старту покушао да променим тематику и склоним ту фигуру што пре. Након тога сам схватио да то није начин, већ да то треба искористити као један од елемената за самостални изражај“, подвлачи аутор.
Црвена и плава боја доминирају његовим радовима. Тврди да немају посебну симболику. Ипак, користећи их, показује да страх превазилази уз живост, снагу, моћ и љубав, а посебно кроз слободу и прекопотребну духовну ширину.
Уколико сте спремни за „Слободан пад“, посетите Приватни културни центар „Акваријус“ у Косовској Митровици до 15. новембра, до када је могуће погледати или евентуално купити Харисове радове.

Харис Личина рођен је 18. новембра 1996. године у Новом Пазару. Основне и мастер студије завршио је на Факултету уметности у Косовској Митровици, а тренутно је на докторским студијама на Факултету примењених уметности у Београду.
До сада је приредио четири самосталне изложбе, и излагао на преко 30 колективних изложби у земљи и иностранству. Учествовао је и био организатор многих уметничких радионица и курсева графике, фотографије и графичког дизајна.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *