Акваријус

 

Кос Митровица

„Akvarijus“ u „Uliksu“

\"\"

У Косовској Митровици, у самом срцу града, захваљујући љубави, креативности и ентузијазму, сликарка Миљана Дунђерин, никла је права оаза културе. То је место где, уз пуно шарма и добре атмосфере, можете попити кафу, срести занимљиве људе, присуствовати различитим културним догађајима. И похађати часове цртања и сликања, који су намењени углавном најмлађој популацији. Место одише топлином и срдачношћу, као и Миљанина прича о остварењу свог сна, отварању Приватног културног центра „Акваријус“.

\"\"

Идеја за ПКЦ
Ја сам из Липљана, а мој супруг из Новог Сада. Од када живим у Косовској Митровици, дакле од 2001. нашла сам другу породицу (Вукомановић) и радила у њиховој породичној уметничкој галерији. Размишљали смо, мој супруг и ја, 2015. године, да ли да приватни културни центар направимо у Новом Саду или у Косовској Митровицу. Одлучили смо се за Митровицу, из неколико разлога. У то време културни живот у Митровици готово да ни није постојао, а потреба за уметничким садржајем била је велика. Митровица има велики универзитет, иако у северном делу града живи једва нешто више од 30.000 људи. Међутим, више од половине популације чини омладина и студенти. То је по просеку старости становништва вероватно најмлађи град на свету.
Са друге стране, ова територија је у 21. веку постала симбол неслободе. А и за Србе и за Албанце је од пресудног значаја. Тај простор, без обзира да ли га посматрате као митолошко-поетски или реално-историјски, невероватно је инспиративан. Барем за нас уметнике.
Тако смо некадашњу галерију породице Вукомановић претворили у приватни културни центар.

Делатности Приватног култруног центра „Акваријус“
Приватни културни центар „Акваријус“ је први такве врсте у региону. Регистрован је као приватно предузеће. У њему се од 2015. године, у континуитету, одржава уметнички програм (књижевност и говорни програм, филмске пројекције, мање позоришне представе, изложбе, концерти). До данас смо реализовали преко 350 програма, велики број у сопственој продукцији.
У оквиру „Акваријуса“ постоји и продајна галерија слика, као и кафе-клуб.
Важно је напоменути да смо ми можда и једини овакве врсте културни центар који је економски самоодржив, који се, дакле, у највећем обиму финансира из изворних прихода (продаја слика, продаја улазница, кафе-клуб, чланарине, школарине).
Постоје три сегмента рада.
Рад са најмлађима одвија се у оквиру школе сликања „Мали атеље“ и дечије и омладинске позоришне трупе „Мали театар“.
Будући да Косовска Митровица, иако има велики универзитет, вероватно из политичких разлога нема Студентски културни центар, у „Акваријусу“ се редовно презентује и стваралаштво студената, пре свега Факултета уметности (представе, изложбе, концерти).
Трећи део програма чини афирмација стваралаштва уметника чије дело у њиховим националним заједницама представља трајну и универзалну вредност. До сада су на сцени „Акваријуса“ наступали уметници не само из региона, него и из Велике Британије, Француске, Италије, Румуније, Немачке, Белгије. Своју представу „Жене из Троје“ извео је 2018. године и део чувеног америчког театра ЛаМама из Њујорка.
Посебан сегмент рада је издавачка делатност, а једна едиција посвећена је објављивању прве књиге младим српским писцима са Косова и Метохије.

Млади и „Акваријус“
Уметничко-организациони тим „Акваријуса“ током претходних шест година углавном су чинили млади људи до 25 година. Ти млади људи део су стваралачке заједнице, али чине и 80 % наше публике. То је и логично, будући да је, као што сам већ истакла, Митровица најмлађи град на свету.

\"\"

Улога „Акваријуса“ у културном животу града
ПКЦ „Акваријус“ има одлучујућу улогу у културном животу северног дела Митровице, будући да смо културни центар која већ шест година у континуитету реализује уметнички програм – у просеку 3-4 програма недељно.
ПКЦ „Акваријус“ је и организатор три фестивала – Фестивал дечјег стваралаштва „Кактус“ (од 2019), Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“ (од 2018), Еко арт фест (од 2018).
Успели смо да обезбедимо да свакодневност културног садржаја заживи у јединој урбаној средини са српским становништвом на Косову.

Оригинални уметнички концепти
Током претходних пет и по година наш ПКЦ реализовао је и низ оригиналних уметничких концепата: ликовне, књижевне окршаје и окршаје мозгова (као вид уметничких јавних перформанса такмичарског карактера); први и до сада једини културни ријалити „Уметник у кавезу“ (96 сати непрекидно, у сарадњи са локоланом телевизијом „Мир“); ММА (Мали Мултимедијални Ангажман, као тежњу поновног оживљавања колективног стваралаштва и друштвене функције уметности).

\"\"

Шта ме у свему томе чини срећном
Чињеница да један мали даровити човек или човечица могу свој дар да обогате и прошире га кроз наш центар, нађу инспирацију да у њему буду продуктивни и да путем стваралаштва праве мале уметности, мене претвара у дете које испред излога са чоколадом чека своју старост и неког од њих да ми отворе врата продавнице иза чијег се излога крију велике галерије, позоришта и дворане, где ћу им аплаудирати.

Проблеми у раду
Највећи проблем града је то што је он свачији а ничији град, град у којем се свакодневни живот своди на уметност преживљавања. Пролазност свега расипа таленте свуда по свету, а најмање у граду. А реакција младих док су у граду је изненађујуће добра.

Шта даље
Управо у Косовској Митровици правимо Дечији културни центар. Који неће бити ни државни, ни градски, ни невладин, него баш дечији.

\"\"

Нешто о себи
Рођена сам у Липљану 1982. године, као дете којем је установљено да у крви садржи вишак слободе, на територији неслободе. Као таквој од малих ногу ме привлачи уметност, без граница. Оно што ме је највише занимало у животу – психологија и уметност – крунисала сам факултетским дипломама. Психологију и сликарство завршила сам на универзитету који има најдужи назив на свету: Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровица и Звечану. У граду где је симбол деобе мост. У месту где има најмање слободе. И управо у том граду 2015. године направила сам, заједно са супругом Александром, свој лични дворац – Приватни културни центар „Акваријус“ – саткан од одаја уметности у којима из године у годину обитавају слобода, уметност, љубав, визија, завет, истина. То су називи наших шест сезона. Тамо где царује бесмисао, мржња, нетолеранција, за слобдне људе је чисто врело инспирације. Ту инспирацију сам, између осталог, кроз свој уметнички рад презентовала у галеријама широм Србије и у иностранству. Најпоноснија сам на свој рад са децом у оквиру своје креативне школе сликања. Косовска Митровица је шести град у којем живим, не знам где ћу умрети, али ће то сигурно бити место неслободе како би га бојила бојама слободе.

Извор: Уликс >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *