Акваријус

 

Кос Митровица

Hvala vam što smo živi!

\"\"

Текст и фото: Радио Косовска Митровица

Поводом 22. априла, Дана планете Земље, у новоотвореном Дечјем културном центру „Кактус“ у Косовској Митровици данас је организована еколошка акција намењена најмлађима „Еко покрени се“. У оквиру акције, малишани из Малог атељеа и Малог театра који ради при ПКЦ „Акваријус“ садили су цвеће и дрвеће и тиме оплеменили двориште само њиховог будућег културног стецишта.
Организатори акције су НВО Допмовик у сарадњи са организацијом Save the children и ПКЦ „Акваријус“ а циљ им је кажу да скрену пажњу најмлађих али и целе јавности на важност очувања животне средине.
„Ово је уједно почетак еколошке кампање коју организација Домовик почиње данас и која ће трајати наредних шест месеци под називом „Еко покрени се“ .
„Изабрали смо да овако започнемо кампању, у сарадњи са најмлађима, зато што сматрамо да промовисање еколошких вредности почиње од најранијег узраста“ каже Светлана Јевтић испред НВО Домоник.
Руководилац ДКЦ „Кактус“ Миљана Дунђерин каже да је ово прва акција коју Дечји културни центар „Кактус“ организује и да се надаље може очекивати мноштво дечјих културних активности које ћа сада имати и озбиљну културну институцију у којој ће добити неопходну пажњу и признање.
„Ово нам је на неки начин и отварање, Све што ћете у наредном периоду имати прилике да видите овде, биће продукт саме деце. Отварање ДКЦ-а је природан процес, проистекао из вишегодишњег рада са децом. Њих је све више и нама је требао већи простор. Цео овај културни центар биће место на коме ће они радити, на начин на који они желе, биће у потпуности њихов и ми се радујемо томе“ каже Дунђерин.
А малишани су показали да знају зашто је важно ово што данас раде.

„Дрвеће је важно јер нам даје кисеоник који ми дишемо и захваљујући њему можемо да живимо“, каже малена Софија Славковић.
На питање како се чува животна средина,одговарају да је то веома једноставно.
„Садимо дрвеће, не бацамо ђубре и када видимо негде да је прљаво почистимо“, кажу мали еколошки активисти који су маштовито за свако новозасађено дрво, осмислили и име. Мики, Живорад, Миролад (не Милорад), Зеленко, само су нека од њих.

Ако умеш да одржиш ред око себе, да ствараш живот уместо ругла, умећеш да одржиш ред и у себи, и да и унутар тебе буде живот, уместо увенућа, поручује данашња акција. ДКЦ „Кактус“ биће идеално место на коме ће се најмлађи учити уметности оживљавања, наместо свеопште деструкције која их окружује и вреба и из овог реалног, али и из оног невидљивог а подједнако опасног виртуелног света.

Извор и фото: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *