Акваријус

 

Кос Митровица

Art bioskop: „24 okvira“

\"\"

Играни филм „24 оквира“ (2017) иранског редитеља Абаса Кјаростамија (1940-2006) биће приказан у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ у уторак 30. марта 2021. године у 19:30. Филм се приказује у оквиру циклуса „Савремени уметнички филм“.
Улаз је слободан.

Покојни Абас Кјаростами, сценариста, редитељ, фотограф, био је један од највећих визионара савременог доба, а својим великим опусом обогатио је светску кинематографију новим начинима филмског изражавања. Једини је ирански редитељ који је добио Златну палму у Кану, за филм „Укус трешања“ (1997). Од бројних међународних признања, освојио је и Сребрног лава у Венецији, за филм „Ветар ће нас однети“ (1999).

У последњем филму „24 оквира“ (2017), приказаном постхумно, Абас Кјаростами покушава да створи дијалог између свог филмског и фотографског стваралаштва, премошћујући две уметничке форме којима је посветио живот. Покушавајући да реконструише тренутке непосредно пре и после снимања фотографије, Кјаростами је одабрао двадесет и четири непокретне слике и дигитално анимирао сваку од њих, стварајући серију дирљивих студија покрета, перцепције и времена. „24 оквира“ је медитација о процесу стварања слике, грациозан и елегичан опроштај од једног од дивова светске кинематографије.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *