Акваријус

 

Кос Митровица

Aleksandar Glibetić: „Presek stanja“

\"\"

Изложба цртежа „Пресек стања“ ликовног уметника Александра Глибетића из Краљева биће отворена у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у среду 31. марта 2021. године у 19 часова. Изложбу ће отворити његове колеге Миљана Дунђерин и Стефан Стевановић. Радови Александра Глибетића биће изложени у галерији до 10. априла.
Глибетићева изложба прва је у циклусу „Други пут у Акваријусу“, у оквиру којега ће у галерији ПКЦ-а излагати некадашњи студенти Факултета уметности у Косовској Митровици који су своје прве самосталне изложбе имали управо у „Акваријусу“. До краја сезоне своје нове ликовне радове митровачкој публици представиће и Вук Ђурић (Чачак), Стефан Стевановић (Крагујевац) и Тијана Родић (Ниш).
Александар Глибетић је основне академске студије (одсек вајарство) завршио на митровачком Факултету уметности 2018. године, у класи професора Пека Никчевића. Митровачкој публици познат је, између осталог, по изложби цртежа „Дневник из карантина“ >>, али и као организатор прве виртуелне изложбе у реалном простору >> у Косовској Митровици, коју је реализовао у сарадњи са грчким уметником Никосом Арванитидисом. Обе изложбе представљене су прошле године у ПКЦ „Акваријус“.

\"\"

Како истиче рецензент изложбе Стефан Стевановић, етимологија портрета обједињених називом „Пресек стања“ јесте кубистичка, али не наликује уметности 20. века, већ је обогаћена мотивима уличне савремене уметности. Личности на цртежима су лишене идентитета а наглашене су искључиво очи. На овај начин аутор врши непосредну комуникацију са посматрачем, даје му могућност да се поистовети са портретисаним личностима и тако размишља о различитим стањима која су универзална, али и лична и интимна. Овим радовима започет је један јунговски дијалог између аутора и његове публике. Александар нам поставља питање која је мера маске коју човек треба да носи да би заштитио своју „персону“, и даје нам могућност да сами одговоримо на то питање – да направимо пресек стања.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *