Акваријус

 

Кос Митровица

Art bioskop: „Ed Wood“

\"\"

Амерички филм „Ед Вуд“ (Ed Wood) прослављеног холувидског редитеља Тима Бартона (Tim Burton) биће приказан на великом платну у Приватном културном центру „Акваријус“ у среду 7. октобра 2020. године у 20 часова. Филм је биографија редитељу Едварду Д. Вуду млађем (1924-1978) који је током времена стекао глас „најлошијег редитеља свих времена“. Иако је имао велики ентузијазам према филму и упознао својег великог идола Бела Лугошија, којег је наговорио да глуми у његовим остварењима, режирао је саме неуспехе, од којих се издвајају хорори Б продукције „Невеста чудовишта“ и „Глен или Гленда“.

Уз то, волео је да носи женску одећу, иако није био трансвестит, што је збунило његову супругу Долорес Фулер која га је због тога напустила, па се оженио за Кети О\’ Хару. Када је Лугоши умро, Вуд је у бару срео Орсона Велса који га је инспирирао да од старих материјала снимљеним с Лугошијем створи још један промашај – филм „План 9 из свемира“. Филм је доживео потпуни фијаско, те је проглашен „најгорим филмом свих времена“. Вуд је умро усамљен и резигниран.
Лик овог ексцентричног филмаџије – који одбија да дозволи да лоше сцене и ужасне критике угасе његове наде да ће успети у шоу-бизнису – тумачи Џони Деп. Заједно са бизарном екипом лоших глумаца – краљицом ТВ хорора, шведским рвачем и осиромашеном филмском легендом, Белом Лугошијем (Мартин Ландау је добио Оскара за ту улогу) – Ед спушта уметност снимања филмова на најниже гране. Занимљив и често урнебесан, „Ед Вуд“ нуди непрекидну забаву, из сцене у сцену!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *