Акваријус

 

Кос Митровица

„Krhotine leta“ predstavljene u „Akvarijusu“

\"\"

Фотографија: Радио Контакт плус

Књижевно вече посвећено Жарку Миленковићу и његовој књизи „Крхотине лета“, одржано је синоћ (6. 10. 2020) у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Књижевни критичар Александар Дунђерин, казао је да је овај догађај посвећен новој српској књижевности на Косову и Метохији.
„Тешко је разумети шта значи нова српска књижевност на КиМ, јер ми се чини да она уопште није довољно ни прихваћена нити се о њој ишта зна. Оно што се десило од ’90-их и у првој деценији 21. века је велики корак уназад, јер та српска књижевност је на Косову била слободна парадоксално, највише баш у периоду од 1966. до 1981. године када је била највећа неслобода и када је Косово у оквиру Југославије имало већу државност него што је има данас. Тада је књижевност била слободна, провокативна, православна и субверзивна, критиковала је тоталитаризам, била политички некоректна, разнолика…“, објаснио је Дунђерин.
Новинарка Ивана Вановац казала је да није књижевни критичар, али је као читалац, можда мало пажљивији него остали, објаснила шта је приметила за разлику од већине којој неке ствари успевају да промакну.
„Толико је фолираната данас међу писцима који своја дела не рађају него их праве за конзументе, за тржиште, за симпатије новинара таблоида, за неке шоу програме, праве их по укусима и мерилима медиокритета. Жарко не да није та врста писаца, него је сушта супротност која је допадљива искључиво онима који су упознали мрак, онакав какав он сво време заправо описује и труди се да нам дочара. Искрен је и како би другачије описали човека који је у стању да најотвореније говори о злу у себи, око себе које примећује и осећа страх од зла које може да се роди испод наше коже“, додала је Вановац.
Песму „Сан“ из Миленковићеве књиге могуће је прочитати наопако, тј. потпуно је смислена као да је читате од почетка, казала је Вановац.
Додала је, да је Миленковићева поезија \”питка\”, јер није „раскалашан са речима, штур је прилично, али јасан“.
„Његова поезија је мрачна, тешка, али врло пријемчива за сваког од нас. Он када хоће да вам каже да му треба миловање – биће вам то јасно. Ако вам каже да тражи Бога – и то ће вам бити јасно. Ако вам саопштава да је мрачан и да око себе осећа мирис зла – и то ће вам бити јасно. Није уопште апстрактан и није вам потребна ко зна каква концентрација док читате ово“, објаснила је Вановац.
У синоћном програму су учествовали и студенти глуме Факултета уметности у Косовској Митровици – Никола Станковић и Снежана Џоговић.
Овим догађајем, почела је 6. сезона књижевних вечери под називом „Истина.“ у ПКЦ „Акваријус“.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *