Акваријус

 

Кос Митровица

Арт биоскоп: „У потрази за коњима“

\"\"

Документарни филм Стефана Павловића „У потрази за коњима“ (2021) биће приказан у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ у уторак 22. новембра 2022. године. Почетак пројекције заказан је за 20 часова.
Филм, који је рађен у копродукцији Босне и Херцеговине, Холандије и Француске, говори о пријатељству између режисера и пецароша, који је оглувео током рата у Босни и Херцеговини, затим се повукао на језеро да живи у самоћи. Режисер, пореклом такође из БиХ, због муцања не зна матерњи језик, те се мучи да комуницира. Упркос ограниченом говору и слуху, пријатељство између младог режисера и ветерана цвета, док му он показује свој свет на језеру.

Програм је реализован у сарадњи са Удружењем документарсита ДокСрбија, а уз подршку Минисатрства културе Републике Србије. Током зиме у „Акваријусу“ ће бити организоване бесплатне пројекције успешних домаћих ауторских документараца, а потом и дводневна радионица за осмишљавање и продуцирање сличних филмова, намењена локалним ствараоцима. Радионица, чији ће термин бити накнадно објављен, обухватиће осврт на приказане филмове и анализу идеја за локалне филмове које ће припремити уцесници, и за које ће добити упутства за што бољу пријаву на конкурсе Филмског центра Србије за развој сценарија, развој пројекта и продукцију током наредне године.
Учешће у радиноици је бесплатно, а водиће је еминентни домаћи документаристи, између осталих и аутори приказаних филмова.

\"\"
Print

ДокСрбије је национално удружење докуметнариста које окупља скоро 100 чланова и бави се стварањем, лобирањем, едукацијом и промоцијом српских документарних филмова у земљи и свету, а овај догадјај део је програма децентрализованих радионица које финансира Министарство културе Републике Србије, а које ДокСрбија организује ове године у Зрењанину, Лесковцу, Новом Пазару и Косовској Митровици.
Поред пројекција ових документарних филмова и радионица у вези са њима, од децембра 2022. године у ПКЦ „Акваријус“ почиње и емитовање најзначајнјих нових филмских остварења у региону. Поред пројекција филмова и разговора са њиховим ауторима, започеће и рад петомесечних радионица из области снимања и постпродукције документарног филма које ће водити еминентни документаристи из региона. Ове пројекције и радионице подржава УНМИК у оквиру пројекта „Арт терапија за све“.
Од 5. до 7. децембра 2022. године ПКЦ „Акваријус“ ће бити и домаћин делу програма овогодишњег ГРАФЕСТ-а који организује Дом културе Грачаница.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *