Акваријус

 

Кос Митровица

Аустријске књижевнице гошће „Акваријуса“

Аустријске књижевнице Барби Марковић и Friederike Gösweiner биће гошће митровичког Приватног културног центра „Акваријус“ у петак 24. маја 2024. године. Њихов стваралачки портрет биће представљен митровичкој публици у 17.00, након чега је предвиђен и разговор са књижевницама.
Улаз је слободан, а програм је реализован у сарадњи са НВО 7 Арте, и уз подршку Амбасаде Аустрије у Приштини.

Барби Марковић је рођена као Барбара Марковић у Београду 2006. године, где је студирала германистику. Од 2006. године живи у Бечу, и представља део таласа писаца који су одрасли на простору некадашње Југославије а сада оживљавају књижевну сцену на немачком језику. Њени романи „Излажење“ (2006), „Суперхеројке“ (2016) и „Screwed-Up Times“ (2021), делимично су аутобиографске књиге које су се углавном бавиле њеним балканским пореклом.

Њена најновија књига „Мини хорор“ (2023) састављена од кратких хорор прича, освојила је овогодишњу награду за белетристику на Сајму књига у Лајпцигу. Барби Марковић је 2023. године добила и престижну Берлинску награду за књижевност.

Friederike Gösweiner, рођена 1980. године у Руму у Аустрији, књижевница је, критичарка и уредница аустријског листа Die Presse. Њен дебитантски роман „Тужна слобода“ (Traurige Freiheit, 2016) награђен је Аустријском књижевном наградом, а њен други роман Regenbogenweiß (2022) наградом Hilde Zach Price (Инзбрук). Добитница је и Почасног прстена Републике Аустрије за докторску дисертацију.

Написала је либрето за прву оперу Томаса Ларчера The Hunting Gun (2018). У припреми је њена збирка политичких есеја „Поруке у боци“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *