Акваријус

 

Кос Митровица

Снага речи и звука одушевила публику

Фестивал књижевности ЗаНа, који се ове године реализује четврти пут заредом, дочекао је публику у главној фестивалској вечери испуњеној поезијом, музиком и емоцијама.
Под темом „Уметношћу лечимо“ догађај је окупио реномиране песнике и перспективне новајлије, креирајући богат уметнички програм за све присутне.

Публика је од почетка програма имала задовољство да ужива у музичком наступу вокала Фионе Шабани, уз пратњу Бима Мила на клавиру и Рона Бакалија на виолини.

Уз шармантно вођење програма Арбера Селманија, на сцени Градског музеја у Јужној Митровици наступили су песници: Михате Ћена, Сејнур Вешал, Џејлане Тербуња, Александра Јовичић Џиновић, Илире Зајми, Жарко Миленковић. Публика је све песнике срдачно дочекала непрестаним аплаузом, а организатори су се побринули и за превод поезије и на знаковни језик.

У свом резимеу, модератор, који је такође играо улогу тумача, Арбер Селмани, истакао је како овај фестивал промовише пре свега људска права. У међувремену, публика је високо ценила инклузивност заједница и емоције које су пренете током свих делова програма.

Отварање ове књижевне манифестације почастио је учешћем амбасадор Јоргос Шнецер из Амбасаде Аустрије у Приштини.

Истог дана поподне у Културном центру „Акваријус“ одржана је дискусија са аустријским ауторкама Барбаром Мароковић и Фридерике Гесвајнер, које су дошле да уз подршку Амбасаде Аустрије у Приштини обогате ово издање ЗаНа фестивала књижевности.

Разговор је модерирала директорка Културног центра „Акваријус“ Миљана Булатовић, која се осврнула на теме везане за књижевност, њихова дела, однос аутора и публике и новија дешавања у књижевности.

Вече је завршено у Културном центру 7 Арте, коктел пријемом и одабраном музиком ди-џеја Ил Мегија, који је за присутне створио енергичну и празничну атмосферу.
Овај догађај подржали су УНМИК и Амбасада Аустрије.

ЗаНа фестивал наставља да буде моћна платформа за промоцију књижевности у Митровици, нудећи инклузиван простор за уметнике и маргинализоване заједнице.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *