Акваријус

 

Кос Митровица

Белдокс одбројавање у „Акваријусу“

Београдски 17. Међународни фестивал документарног филма БЕЛДОКС 2024 имаће увод у митровичком Приватном културном центру „Акваријус“ 8. маја 2024. године. У оквиру програмске целине „Белдокс одбројавање“, у „Акваријусу“ ће бити приказана два документарна филма – српско остварење Луке Папића и Срђе Вучоа „Призван и позван“ (у 20.30), добитник награде публике за најбољи европски филм 2023. године и шпански документарац посвећен животу славног писца Габријела Гарсије Маркеса „Габо – магија стварности“ (у 22.30) Џастина Вебстера (Justin Webster). Између две пројекције публика ће имати прилику да разговора са аутором филма Срђом Вучоом и уметничким директором Белдокс фестивала Марком Грбом Сингхом.

Један од највећих докуемнтарних филмских фестивала на Балкану, ове године одржаће се у Београду од 22. до 29. маја 2024. године.
Улаз на обе пројекције је слободан.

ПРИЗВАН И ПОЗВАН

Сценарио и режија: Срђа Вучо и Лука Папић
Продукција: Србија, 2023
Трајање: 63
Награде: Најбољи документарни филм (Ciudad de Mexico International Film Festival, Мексико), Награда публике за најбољи европски филм (Beldocs, Србија), Grad Prix („Први Кадар“, Источно Сарајево, БиХ)

Политичка комедија са трагичним последицама која, проматрајући један од најчуднијих периода у српској политичкој историји, говори о четири бивша председничка кандидата, данас неприлагођена антихероја који се присећају свог учешћа на првим вишестраначким изборима 1990 године и поново проживљавају тај, за све њих, судбоносан догађај, не схватајући да они играју само споредне улоге.

ГАБО – МАГИЈА СТВАРНОСТИ

Режија: Џастин Вебстер (Justin Webster)
Продукција: Шпанија, 2015.
Трајање: 88

Невероватна прича о Габријелу Гарсији Маркесу, добитнику Нобелове награде за литературу 1982. године, творцу светски популарног и критички признатог ремек-дела „100 година самоће“, који је одрастао у сиромаштву и зулуму у северној Колумбији и, покренут љубављу према животу и сензуалном, магичном осећајношћу, пратио пут који не само што га је начинио пиониром књижевности која даје позитиван поглед на живот, већ га је и одвео у први план политичких борби седамдесетих и осамдесетих година, кроз војно новинарство и пријатељства са политичким лидерима као што су Фидел Кастро и Бил Клинтон.

Више о Белдоксу >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *