Акваријус

 

Кос Митровица

Бошкоћевић: И на Косову постоји борба за уметност

Стефан Бошкоћевић, студент из Штрпца, уписао је Факултет уметности на приштинском Универзитету 2020. године, смер вајарство. Талентован и вредан младић који је чврсто решен да настави да се школује и ствара на Косову и Метохији а занимљиво је његово интересовање за културно наслеђе које покушава да пренесе и на своја дела. То је више изводљиво код графике него код вајарства, али не пориче да је интересовање подједнако.
„Вајарство је дошло некако спонтано у мој живот, нисам успео да упишем смер за графички дизајн, па сам одлучио да упишем вајарство. Зато волим да кажем вајарство је изабрало мене а не ја њега. Успео сам да упишем и графички дизајн и сада студирам оба студијска програма“, објаснио је.
Таленат је нешто са чим се човек рађа, иако Стефан признаје да није знао да је талентован за ту врсту уметности.
„Верујем да сам имао тај таленат али је био сакривен негде дубоко у мени и пробудио се тек негде када сам уписао вајарство. Послали су ме на ликовну колонију у Тршић, тамо сам био окружен вајарима студентима већ свршеним уметницима. Седам дана смо стварали и тада се у мени пробудио тај вајар“
Каже да је радио са дрветом и да се први пут сусрео са тим материјалом па је за њега био то додатни стрес. Помогао му је разговор са осталим студентима и професорима и тако је стигао до прве скулптуре.
Тренутно себе види на Косову и Метохији.
„Овде сам одрастао овде стварам и кроз моје радове се може видети тај део Косова који желим да задржим и прикажем осталим људима да и на Косову постоји уметност, да се ми овде и те како боримо за уметност и желимо да опстанемо на Косову и Метохији“
Стефан Бошкоћевић је до сада имао једну самосталну изложбу под називом „Таван“, која је одржана ове године у Приватном културном центру „Акваријус“ у априлу месецу.

„Име изложбе је настало случајно, јер сам радио серију графика породичних фотографија које сам нашао код куће. То су били моји деда,прадеда, прабаба… Тема графика су биле старе куће и оно што сам поред тога пронашао на тавану, телевизоре, старе радио апарате, ручне радове и сл… Радио сам прво једну серију графика па потом и другу. Онда сам размишљао шта са њима, како да организујем изложбу, те је спонтано настао и назив изложбе „Таван“ (простор који ми је у том тренутку послужио као инспирација), јер све што сам пренео на графике пронашао сам на тавану“, каже Стефан.
Приказивањем ових графика и изложбом он је хтео да покаже како је могуће кроз уметност очувати традицију и српску културу и идентитет.
„Живимо у таквом друштву где често одбацујемо те неке вредности као што су ствари које су некада биле у функцији али временом их одбацујемо. Ја сам на тај начин те предмете вратио кроз своје радове и оживео их на тај начин“.
Покушава то исто и у сфери вајарства и каже да ће нова серија скулптура донети то нешто ново и тај дух традиционалног.
„Имам на уму још две самосталне изложбе. На једној тренутно радим. Зове се „Настајем,нестајем“и бавим се неким невидљивим цртежом кроз скулптуру. Правим гипсане плоће на којима ћу цртати. То је врста рељефа. Упоредо радим скулптуре и надам се да ћу ускоро имати и самосталну изложбу скулптура“.
Планира да настави да се школује и после основних студија на мастер академским студијама, а младима поручује да верују у себе, да не одустају и да сањају, јер „сан није готов кад се пробудиш, него кад га оствариш“. Воли да сања, ствара и остварује своје снове.
„Верујте, сањајте и остварићете ваше снове“, поручује за крај Стефан Бошкоћевић.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *