Акваријус

 

Кос Митровица

Branka M. Kasalović: „Who are you“

\"\"

Гошћа Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици у четвртак 4. фебруара 2021. године од 18 часова биће књижевница из Зубиног Потока Бранка М. Касаловић. Повод за разговор са песникињом је њена нова књига „Who are you“ о којој ће говорити писац и књижевни критичар Жарко Миленковић и новинарка Ивана Вановац. Стихове читају студенти митровачког Факултета уметности Милица Вранеш и Вук Симовић. Специјална гошћа је Милена Касаловић (вокал).
Улаз је слободан.

\"\"

Бранка М. Касаловић рођена је 1971. године у Косовској Митровици, где је завршила гимназију. Дипломирала је на Филозофском факултету у Приштини социологију и филозофију. Поезију објављује још као студент деведесетих година прошлог века у приштинском часопису за књижевност Нови свет.
Објавила је књигу прича Скупљачи јесењег лишћа (2013) за коју је добила Чучкову награду у Хан Пијеску. Објавила је и две збирке песама: Глас из пешчаника (2017) и Who are you (2019).
Живи у Зубином Потоку где ради као професор социологије и филозофије у Средњој школи „Григорије Божовић“.

Један је од ретких самосвојних женских књижевних гласова на Косову и Метохији, који се не уклапа ни у један стереотип. Можда и једини у овом веку, после Даринке Јеврић. Преклапање духовног и материјалног слива се у њеној првој песничкој књизи Глас из пешчаника (2017) у један глас, глас Жене и глас Мајке. Оригинална и бунтовна, Касаловић прелази пут од слободе ка љубави, а њено дебитантско песничко остварење, „пролазећи и рушећи митове и стереотипе патријархата, промишљајући срж уметности и живота, конституисало је песнички концепт сверодности песничког гласа“.
Друга збирка песама Бранке Касаловић Who are you? (2019) знатно је комплекснија, иако, као и претходна, рачуна на привлачност игре скривеног и израженог, мушког и женског, што је уочљиво већ у називима првог и трећег циклуса књиге: „Анимус“ и „Анима“. Ова књига такође је интонирана у филозофком духу, с тим што је утемељена на егзистенцијализму, успоставља директне релације са оцем егзистенцијалистичке филозофије Сереном Кјеркегором, и, још више, са Мартином Хајдегером и размишљањем о нужности трагања за Бићем пост-метафизичке мисли. Основно филозофско питање – ко си ти? – у наслову збирке постављено на другом (енглеском) језику, поред упитаности над могућностима дефинисања сопства, проблематизује и егзистирање Другог, језика као темеља идентитета, границе нација и култура. Већину песама у збирци прожимају обриси техничко-технолошког ларпурлартизма, политичке репресије и економског тоталитаризма као оквир у којем се данас креће трагање за суштином Бића. Тако Who are you?, поред чврсте хајдегеријанске поставке, намеће и четири нововековне „велике нарације“, као кључне за разумевање света у којем живимо: злоупотребу техничко-технолошког и информатичког прогреса човечанства („технолошки ларпурлартизам“ и „информатичка бомба“), проблематизовање постидеолошких политичких стратегија (изазаваним „крајем историје“), акцентовање односа према миту и религији у глобалним, секуларним либерално-демократским друштвима, трагање за некаквом основом, неким новим системом вредности који би могао да направи равнотежу постмодерној безтемељности.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *