Акваријус

 

Кос Митровица

„Budućnost se ne gradi na laganju samog sebe o prošlosti“

\"muharem-bazdulj-akvarijus-mitrovica-januar-2019

Фотографије: Милан Добрић

Српски и босанскохерцеговачки књижевник, преводилац, публициста и новинар Мухарем Баздуљ, представио је у Галерији „Акваријус“ митровичкој публици свој последњи роман „Квадратни корен из живота“ (Лагуна, Београд).
Главни јунак романа враћа се у исти град – који више није „онај град“, као што и човек који га поново посећује више није „онај човек“, и прави рачун што властитог живота, што политичких и генерацијских промашаја.
Аутор напомиње, да му намера није била да своје политичке и друштвене ставове ’подмеће’ књижевном јунаку, већ их саопштава, како каже, преко пуно јачег мегафона – јавним наступима и кроз објављене текстове.
Промоцију, која је заправо подразумевала разговор са публиком, водио је писац и књижевни критичар Александар Дунђерин.

\"muharem-bazdulj-akvarijus-mitrovica-januar-2019

Током тросатног разговора, било је доста речи о бившој Југославији, Југословенима и „југоносталгичарима“…
Аутор не мисли да је нова Југославија могућа, према старој нема никакав сентиментални жал, већ жал према Југославији као рационалном пројекту, као идеји да имаш земљу са 20 милиона људи, у којој можеш да радиш све.
„Мислим да је однос према Југославији однос према властитој прошлости и према способности да будеш свестан континуитета властитог живота. Моја идеја почива више на једној принципијелној идеји да не можеш будућност да градиш на томе што ћеш да лажеш самог себе о прошлости. Ја волим да кажем за себе да сам рационална, емотивна особа. Моја идеја је више на нивоу рационалне анализе него сентименталне носталгије.“

\"muharem-bazdulj-akvarijus-mitrovica-januar-2019

На питање Миљане Дунђерин из ПКЦ „Акваријус“ шта треба да ураде млади људи, опредељени да се баве књижевношћу, да би били квалитетни писци, Баздуљ истиче да је кључна ствар у раној фази да иду за својим унутрашњим гласом.
„Наши писци чешће праве грешке у средњој или касној фази кад су превише наложени на своју тобожњу генијалност. Али, у раној фази заправо требаш да се ложиш на самог себе. У писање тера нешто ирационално и треба да пратиш то. Мислим да у том смислу, ако си одлучио да имаш ту врсту дрскости, да имаш идеју, да то што ти мислиш и кажеш треба да интересује друге људе, треба да верујеш у самог себе. То је то“

\"muharem-bazdulj-akvarijus-mitrovica-januar-2019

Осим о Југославији, причало се и о данашњим актуелним темама, медијској и политичкој сцени у Србији, БиХ, протестима у Београду и незаобилазно, о Косову.
У току вечери, пет примерака најновијег романа Мухарема Баздуља додељено је најсрећнијим добитницима.

\"muharem-bazdulj-akvarijus-mitrovica-januar-2019

Мухарем Баздуљ, рођен је у Травнику 1977. године. У Србији живи и ради од 2012. године. Аутор је 19 књига (романи, приче, есеји, колумне), а књижевне и публицистичке текстове објављује у водећим дневницима и недељницима у Сарајеву и Београду („Ослобођење“, „БХ Дани“, „Политика“, „Данас“, „Време“, „Недељник“, „Модерна времена“).

Извор: Радио „Контакт плус“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *