Акваријус

 

Кос Митровица

Данило Ђурић: Називају ме реп политичарем

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: Никола Дражевић

\"\"

Репер из Осојана, Данило Ђурић, познатији као Лондан Лонданезе, представио је публици у Косовској Митровици свој други студијски албум под називом „Тешка варијанта“.
Данило је почео да пише песме 2006. године, док је прву објавио 2014.
У својим песмама говори о аномалијама и проблемима са којима се суочава друштво у Србији.
Данило објашњава зашто његове песме са политичком конотацијом привлаче највише пажње јавности.
„Свако ко је слушао оно што радим, зна да тема мојих песама није искључиво политика. Имам тих пар песама о политичарима, људи су највише на њих обратили пажњу, па ме зато називају реп политичарем. Свестан сам да ће свака песму коју објавим, а да има везе са политиком, бити бар три пута више пропраћена него остале. Очигледно је да оно што је контроверзно, оно што неко отворено каже, а други не желе да се открије и прећуткују – да то привуче много већу пажњу људи“, каже Данило.

\"\"

Према Даниловом мишљењу, теже је направити бит (музика која прати текст, прим. аут.), него написати текст.
„Купујем битове са нета, повезујем се са бит-мејкерима из Србије… Алекса, мали Рус из Осојана, недавно је почео да ради битове, он је одрадио читаву продукцију на мом другом албуму“, открива он.
Лонданезе сарађује са великим именима када је у питању српска реп сцена.
„Тест за песму ’Тражили’, то је моја прва песма која има везе са политичком сценом у Србији, послао сам Бошку Ћирковићу Шкабу из Београдског синдиката. Позвао ме је да дођем код њега да снимим то, он ми је одрадио бит. Њега сам слушао као клинац, не могу речима да опишем како изгледа сарађивати са њим.“
Највеће повратничко село на Косову – Осојане, удаљено је 17 километара од Истока. У њему данас живи око 350 Срба.

\"\"

Живот у његовом родном месту није лак, искрен је Данило.
„Осојане на неки начин јесте кварт, јер смо изопштени, у гету… Од малих ногу сам тамо, за другачији живот и не знам. У Осојану се догодило око 300 крађа, а расветљене су само три. Наравно да се осећамо угрожено“, додаје он.
Главни и одговорни уредник Радио Гораждевца, Дарко Димитријевић, заслужан је, према Даниловим речима, за то што су људи чули чиме се он бави.
„Да није било њега, нико не би чуо моју музику. Упознали смо се 2018. године, био је изненађен тиме што се неко бави музиком у Осојану и Гораждевцу. Потом је снимио документарни филм о мени и од тада је све кренуло набоље везано за мене и моју каријеру“, каже он.

\"\"

Има две жеље када су у питању планови за будућност.
„Одувек ми је била жеља да окупим све репере из Митровице, Штрпца и других делова Косова и Метохије, да наступимо негде заједно. Такође, желим да направимо микс-тејп (миx тапе, енг.) на којем ћемо се наћи баш сви. Да то све спакујемо као заједнички албум, где ће неко имати једну или пар песама, није битно…“
Лондан Лонданезе признаје да када би могао да бира са којим музичарем из Србије и света би сарађивао – то би дефинитивно био Марко Шелић Марчело.

\"\"

Уметничко име Лондан Лонданезе, настало је, како каже, сасвим случајно и додаје да су за то заслужне његове сестре.
Данило је свој други студијски албум представио у ПКЦ „Акваријус“.

\"\"

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *