Акваријус

 

Кос Митровица

Dejanov svet mikrometropole

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

\"\"

Митровчанина Дејана Павићевића сви препознајемо по музици. Али је он у свом „малом“ свету гајио још један таленат. У Приватном културном центру Акваријус отворена је изложба његових слика.
Дејан је свестрана личност. Професор је енглеског језика и књижевности и ради као наставник у Основној школи „Бранко Радичевић“. Фронтмен је и аутор текстова, музике као и аранжмана у бенду „Омнибуси“ са којима је снимио три албума и наступао, између осталог, и на новосадском музичком фестивалу „Егзит“, као и у више емисија на РТС-у. Имао је наступе и у Холандији као члан познате светске организације „Musicians Without Borders“.
Не чуди да је Миљани Дунђерин из Акваријуса било тешко да најави Дејана Павићевића.
„Тешко ми је, јер не могу да будем сурови професионалац, имам одређену емоцију према њему, кад год чујем његову песму Метропoла, сетим се да у овом граду имамо једног изванредног музичара чија се песма не разликује нимало од свих светских хитова које слушамо“, казала је.
Осим емоције и музичког талента, Дунђерин је истакла његов таленат да пренесе „емоцију живота“.
„Дејана сви знају, сви воле, и када сретнемо његове ученике, а ученици често пролазе кроз наш простор, причају о њему као њиховом идолу, причају колико је духовит на настави, али ипак строг“, пренела је утиске његових ђака, додајући да је много анегдота које би могла да исприча.
Наглашава и да јој је драго да је Дејан у Акваријусу као аутор изложбе, а не као неко ко обично забавља људе својом музиком.

\"\"

„Увек је ту да измами осмех и добру енергију и да нас натера да играмо, а ево да ми покушамо да вратимо њему бар пола онога што је дао овом граду“, казала је Дунђерин, додајући:
„Зато што је стварно заслужио, јер је целу своју душу и своје стваралаштво дао овом граду и даље живи у овом граду, а сви знамо да има много веће квалитете, и сигурна сам да је свака позорница свих велеграда имала простора за њега.“
Говорећи о Павићевићевим радовима, додаје да не воли да буде у улози критичара и истиче да је за њу:
„Свако ко се потруди да нешто уради, један мали уметник који може бити већи“.
Не жели да се осврће на то да ли се ради о аматеризму или не, јер: „Дејан толико квалитета има да је просто апсурд да полемишемо о томе колико је он прецизно нацртао овај чајник или нешто друго“.
„Хвала ти Деки што све ове године делиш своју креативност са нама“ – закључила је.
Дејан Павићевић је на свом таленту за сликање радио уз добро упамћеног митровичког наставника ликовне културе Ибрахима Реџовића Ибра.

\"\"

Не чуди да је јавну поруку захвалности упутио управо свом наставнику.
„Свим овим техникама ме је он научио“, казао је Павићевић, додајући да је важно напоменути да су тада митровички ђаци на такмичењу школских ликовних секција које је одржано у Токију били други у свету, одмах иза Јапана.
Изложени радови су рађени у техникама – туш, акварел, гваш… Има и поп арта.
„Ја сам можда љубитељ баш оваквих ствари, тих декоративних, као што су јаје и ова лубеница, иако су технички оне најлакше изводљиве, некако су ми најдражи срцу и Миљана исто то воли, ја волим поп арт“, казао је, додајући да се музиком бави озбиљније.
„Јер се тим бавим више година, мало сам запоставио сликање, јер немам времена, радим у школи и музици, опробавао сам се у свачему у животу“, казао је.
Скромно је открио да му је помало непријатно да излаже пред онима који су образовани уметници, а међу којима има и пријатеље.
Управо је један од насликаних портрета поклонио својој најбољој пријатељици Ани Неговановић која је професор ликовног и која је наставила са својом породицом очев занат фотографисања.

\"\"

Извор: Радио Контак плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *