Акваријус

 

Кос Митровица

„Drugi put u Akvarijusu“

\"\"

Фотографије: ПКЦ „Акваријус

У Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици синоћ (31. март 2021) је отворен нови циклус под називом „Други пут у Акваријусу“.
Реч је о некадашњим студентима Факултета уметности у Косовској Митровици, који су за време својих студентских дана, своје прво излагање имали управо у галерији „Акваријуса“, где се након неколико година свог уметничког усавршавања, враћају на старо место стварања и публици поново приказују своје радове.
Циклус је започео отварањем треће самосталне изложбе цртежа уметника Александра Глибетића под називом „Пресек стања“.

Сам назив „Пресек стања“ представља пут образовања, усавршавања и ангажовања у уметности једног ствараоца и колико се његова уметност разликује, од прве тачке студента до формираног, правог ствараоца.
Стилски идентично и без одступања од његовог стила и форме експресије, Глибетић је своје цртеже стилизовао у црно-белој боји техником шрафуре и академског цртежа, под утицајем графита и осталих уметничких форми.
Глибетић каже да је етимологија ликовних радова кубистичка али да има и примесе уличне уметности.

„Формати су мали и етимологија јесте кубистичка али има и примеса стрит-арта, јер су цртежи рађени генерално као скице за зидове а када сам видео да оне могу да постоје самостално као уметничка дела, решио сам да их изложим. Цртежи су конкретни а пре свега, фокус је на очима, стилизација постојећих портрета људи који су око мене, које сам комбиновао у стилску целину у малим форматима са ликовним елементима“, рекао је Глибетић.

Иако вајар, он истиче да је цртеж основ сваког уметничког дела, слике или скулптуре и сматра да вајари или сликари такође могу излагати своје цртеже, јер како он каже, уметници не воле ограничења.
Заинтересовани и љубитељи уметности изложбу „Пресек стања“ могу посетити у ПКЦ „Акваријус“ до 10. априла.
Своје радове митровачкој публици ће у овом циклусу представити и Вук Ђурић из Чачка, Стефан Стевановић из Крагујевца и Тијана Родић из Ниша.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

1 thought on “„Drugi put u Akvarijusu“”

  1. Pingback: Vuk Đurić: „Autoprotest“ | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *