Акваријус

 

Кос Митровица

Dunđerin: Radićemo kao i do sada

\"\"

Удружење књижевника Србије (УКС) уручило је Приватном културном центру (ПКЦ) „Акваријус“ из Косовске Митровице, у оквиру Светосавске свечаности одржаних у Београду, награду “Благодарје” за трајни допринос угледу и развоју УКС-а. Награду је у име ПКЦ “Акваријус” примио уметник Александар Касаловић, дугогодишњи сарадник овог по много чему посебног центра.

\"\"

Уметница и директорка Миљана Дунђерин је казала за РТВ Ким да је награда „Благодарје“ за ПКЦ „Акваријус“ изузетно значајна, јер долази из главног града Србије, Београда.
„Награда нас чини поносним и срећним. То је, пре свега, афирмација нашег простора. Ми сигурно нећемо променити ништа, афимисаћемо реч и књигу као и до сада, онако како смо радили претходних седам година. Надам се да ћемо у скорије време, када се ове мере ублаже, да направимо пригодан књижевни догађај који би означио претходну годину што се тиче књижевне сцене Србије“, казала је она.
Дунђеринова је истакла да без Удружења књижевника Косова и Метохије, „Акваријус“ не би могао да дође до УКС-а.
„Већ седам година са Књижевним друштвом Косова и Метохије пуно сарађујемо. Једноставно, од самог почетка нашег рада све тече веома лепо“, додала је.

\"\"

Претходне две године, према речима Дунђеринове, нису прави показатељи програма и рада ПКЦ „Акваријус“ јер је епидемиолошка ситуација утицала на посећеност културних догађаја.
„Покушали смо да све оно што нисмо радили за време забране – надокнадимо, када смо имали ту могућност. Прошле године имали смо много књижевних догађаја јер је то било, организационо, најлакше приредити. Пре свега, зато што су писци индивидуе које одлучују о самоме себи. Једноставно, долазе. Спакују пар књига у торбу, они су наши гости и промовишу своју уметност, за разлику од осталих где је то јако компликовано“, казала је она.
Миљана Дунђерин је подсетила на Мали сајам књига који је под називом „Пијаца књига“ у ПКЦ „Акваријус“ одржан у октобру прошле године.
„За пет дана трајања сајма имали смо више од 15 књижевних догађаја. Промоција књига означила је наш рад, имали смо око 40 догађаја повезаних са књижевношћу, као и гостовања различитих признатих аутора.“
У наредном периоду ПКЦ „Акваријус“ планира да угости добитнике НИН-ових награда.

Извор: РТВ КиМ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *