Акваријус

 

Кос Митровица

Duševna bol kroz portrete

\"veselj-saliji-pkc-akvarijus-februar-2020-s-andrejevic

Фотографије: Сунчица Андрејевић

Изложба портрета младог уметника Весеља Селијиа из Косовске Каменице која носи назив „Иза меланхолије“ отворена је синоћ у митровичком приватном културном центру „Акваријус“. Бол, не телесна, већ душевна, она која „раздире нашу психу“ – представљена је кроз радове осамнаестогодишњег гимназијалца, по његовом сопственом признању. Инспирацију за своја уметничка дела налази, каже, у свом свакодневном окружењу. Ово је његова прва изложба у Северној Митровици, а друга самостална.
О Весељевом стваралаштву говорио је његов професор и пријатељ, члан каменичког Културног склоништа „Крик“, Слободан Миљковић.
Истиче да је он предан, те да студиозно приступа сваком свом раду.
„Свестран је и има велика знања, поготово из области друштвено-хуманистичких наука. Сва своја сазнања преточио је у ликовно стваралаштво,“ наводи.

„Његови радови нису само ликовно стваралаштво, већ можда и критика читавог друштва. Мотиве које користи, можда, представљају огледало читавог савременог друштва, а можда чак и огледало свих нас“, каже Миљковић.
„Својим даљим преданим радом верујем да ће створити јединствени ликовни рукопис на том пољу. Верујем да ће Весељ израсти у једног великог вредног ликовног уметника“, истиче, такође.
На отварању изложбе говорила је и Миљана Дунђерин, испред Акваријуса.
„За Весеља су многи чули, али они који су из његове средине. Апсурдно је да су, на пример, људи у Београду гледали његов интервју, а да људи у Митровици не знају да он постоји,“ наводи.

Истиче и да је Весељева изложба „само део онога што је сам Весељ“.
„Млади људи који имају афинитета према уметности имају проблем опредељења, да свој таленат негују, зато што им је отежано да се снађу у друштву, односно имају проблем са запошљавањем. Имамо проблем вредновања, имају проблем са ангажовањем“, наводи Дунђерин.
Верује и да је задатак свих који су у култури да „гласно говоре да је уметност у лошем положају и да су млади људи који имају огроман таленат од њега одустали због недостатка перспективе“.
„Апелујем на све нас и на оне који имају моћ да промене нешто – да натерамо друштво да другачије посматра уметност, јер без уметности не постојимо, и она је једини универзални језик који сви разумеју и никада се не дели ни на шта“, закључила је.

\"veselj-saliji-pkc-akvarijus-februar-2020-s-andrejevic

Млади уметник присутнима се кратко обратио, цитирајући Хенрија Мура:
„Посматрајте и ако то посматрање роди схватање, онда вам објашњења нису потребна.“

Са Весељијем смо водили и одвојен разговор у оквиру нове рубруке „Уметникова прча“, погледајте у наставку видео и остале фотографије са изложбе >>
Свој таленат Весељ је синоћ показао је и осликавши два платнена цегера која су, извлачењем бројева, добили посетиоци Акваријуса.

Изложба „Иза меланхолије“ прва је од укупно шест колико ће у наредном периоду Алтернативна Интернет страница и ПКЦ „Акваријус“ организовати у оквиру пројекта „ArtCult“ који подржава УНМИК.

\"veselj-saliji-pkc-akvarijus-februar-2020-s-andrejevic

Циклус изложби има за циљ да представи савремено стваралаштво ликовних уметника различитих националних заједница, различтиих генерација и различитих стилско-поетских опредељења који живе и стварају на Косову.

Извор: Алтернативна >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *