Акваријус

 

Кос Митровица

Art-Cult: Veselj Saliji „Iza melanholije“

\"2.1

Изложба портрета „Иза меланхолије“ младог аутора из Косовске Каменице Весеља Салијиа биће отворена у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у петак 7. фебруара 2020. године у 20 часова. Ово је прва од шест изложби које ће током сезоне „Акваријус“ организовати у сарадњи са Алтернативном, а у оквиру пројекта ArtCult који је подржао УНМИК. Циклус изложби има за циљ да представи савремено стваралаштво ликовних уметника различитих националних заједница, различтиих генерација и различитих стилско-поетских опредељења који живе и стварају на Косову и Метохији.

Весељ Салији рођен је 2001. године у Врању. Основну школу завршио је у Косовској Каменици где и данас живи и ради и похађа гимназију. До сада је учествовао на више групних изложби и ликовних колонија, а имао је и самосталну изложбу фотографија и изложбу скулптура. Поред уметности, велико интересовање показује и за друштвено-хуманистичке и природне науке. Аутор је научно-истраживачког етнолошког рада „Етнокултура Рома у Косовској Каменици“. Члан је каменичког Културног склоништа „Крик“, волонтер међународне организације „Play International“ и полазник истраживачке станице Петница у програму дизајна.
Ликовна критика већ је приметила његов изузетан таленат и јединствен ликовни рукопис, истичући да Салији кроз портрете исказује лични доживљај света у коме живи и терет свакодневних патњи и страдања својих сународника. На платнима доминирају плаво-сиви, црни и зелени тонови које пресеца оштар млаз светлости осветљавајући делове, често деформисаних лица која изражавају углавном страх, узнемиреност, бол и гнев.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *