Акваријус

 

Кос Митровица

Dva derbija na početku Likovnih okršaja

\"likovni-okrsaj-plakat-oktobar-2019\"

Мечевима између Александре Гроздановић (Лесковац) и Давида Павловића (Краљево), те Анђеле Раденковић Поповић (Грабовац) и Милице Грбовић (Ниш) почиње четврта по реду сезона Ликовних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици. Ова два окршаја заказана су за среду, 16. октобра 2019. године од 20 часова. Имена чланова жирија држаће се у тајности све до почетка надметања.

За разлику од претходних сезона, у новој ће се у свакој квалификационој рунди надметати два такмичара (а не као до сада по три). Победници квалификација обезбеђују пласман у полуфинале, а победници полуфинала ће се у финалу борити за главну награду – самосталну изложбу у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а. Право учешћа имају сви заинтересовани који сматрају да имају сензибилитет за ликовне уметности.
До сада су учешће пријавили: Тијана Родић (Ниш), Александар Касаловић (Косовска Митровица), Анђела Раденковић Поповић (Звечан), Давид Павловић (Краљево), Наталија Утвић (Зубин Поток), Александра Гроздановић (Лесковац), Александар Здравковић (Куршумлија), Јована Деновић (Косовска Митровица), Александра Вајшел (Косовска Митровица).

Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017) и Петар Алексић из Београда (2018), који је одбио награду.

\"likovni-okrsaj-markica\"

Победници, распоред и резултати >>

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Више о ликовним окршајима >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *