Акваријус

 

Кос Митровица

FEŽES 2020: Četvorodnevna kul-tura

\"fezes-2020-dan-prvi-milica-lilic

Фотографије: Харис Личина

Изложбом колажа „Милица направила хаос у Митровици“ Милице Лилић и женским Ликовним окршајем, синоћ је у ПКЦ-у „Акваријус“ почео трећи Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“.
Четири фестивалска дана, организатори су и овог пута искористили да скрену пажњу јавности на изражену плодотворност женског стваралачког корпуса на Косову и Метохији, па је тако изузетно обиман фестивалски програм од 11 садржаја, ангажовао преко 30 жена.

Студентска телевизија о фестивалу >>

Фестивал су отвориле младе митровачке уметнице – мастер сликарства Анђела Раденковић, студенткиња глуме Снежана Џоговић и песникиња Дарија Машковић, као инсигније лепоте стваралаштва и вечне младости уметника. Јер уметник не може да остари. Потреба да непрестано ствара и рађа уметност је алхемијски флуид, који га одржава фертилним и боголико-младоликим заувек.

\"fezes-2020-dan-prvi-milica-lilic

„Ја вечерас желим да вам причам о заједници. Њу су људи кроз историју формирали да би се сачували, одбранили, преживели, да би осигурали себи егзистенцију. Данас, култура је та која је угрожена и њу је најтеже сачувати. Ми смо овде успели да саградимо једну јаку заједницу, са циљем да сачувамо културу и да је вратимо на место које она заслужује. Зато крените са нама у наредна четири дана на ову култ-туру женског стваралаштва“ рекла је отварајући фестивал Анђела Раденковић, млада жена која је своје прве цртачке потезе повлачила управо у „Малом атељеу“ који при галерији постоји дуги низ година.

Прво вече и направили хаос у Митровици (Алтерантивна) >>

Прве вечери фестивала, публици се представила ликовна уметница Милица Лилић изложбом колажа под називом „Милица направила хаос у Митровици“. Њени радови су заправо мозаички приказ онога на шта поредак своди свакодневицу, виђену пером савременог штампаног „новинарства“. Уметница је у радовима саркастична, духовита и подсмешљива.

\"fezes-2020-dan-prvi-milica-lilic

„Све је почело од хаоса у Косовској Митровици пре десет година. Када сам видела наслове у новинама, одмах сам морала да одреагујем на то . Ништа нисам измишљала, само сам то што је заиста било у новинама, користила за своје колаже, који су саркастични , духовити можда и говоре о стању у друштву, или култури Србије“ рекла је Милица на отварању изложбе.

Косово онлине о фестивалу >>

У име организатора, публику је поздравила Миљана Дунђерин, уредник ликовног програма у ПКЦ-у „Акваријус“ и уједно рекла пар речи о ликовном стваралаштву Милице Лилић.

\"fezes-2020-dan-prvi-milica-lilic

Радио КФОР о фестивалу >>

„Живот је колаж, колаж сећања, лепоте живота, искустава. Колаж је најтежа техника. Подразумева потпуни склад, има јаку концептуалну и провокативну поруку која се односи на критику друштва и живота“, рекла је Миљана.

Након изложбе, уследио је женски Ликовни окршај у којем су стваралачке снаге одмериле Наталија Утвић, Анђела Јордановић, Милица Грбовић и Александра Вајшел.

Ликовни окршаји: распоред и резултати >>

Наталија Утвић победила је Анђелу Јордановић 102:96, док је Милица Грбовић била боља од Александре Вајшел за поен – 100:99.

Радио Контакт плус о фестивалу >>

\"fezes-2020-dan-prvi-milica-lilic

Организатори фестивала кажу: „Ово је трагање за неизрецивим, на чијем крају је пут који води од слободе, ка љубави“. Циљ им је искључиво афирмација уметности,што потврђују тиме да иза фестивала финансијски не стоји нико, сем пријатеља. И стваралачког импулса. Овог пута, женског. Страственог. Нежног. Болног. Прејаког. Олајаваног. Несхваћеног. Често неприхваћеног, а најчешће угушеног, јер Она… не стиже.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *