Акваријус

 

Кос Митровица

FEŽES 2020: Žensko stvaralaštvo sa severa i juga

\"fezes-2020-dan-treci-koncert-bodi-art

Фотографије: Сунчица Андрејевић („Алтернативна“)

Концерт класичне гитаре, вокални акапела и боди-арт перформанс обележили су треће вече Фестивала женског стваралаштва у Приватном културном центру „Акваријус“, у Митровици. На сцени се нашло више од десет девојака, стваралаца музичке и ликовне уметности, укључујући и девојке које су позирале као модели, у перформансу осликавања тела.

\"fezes-2020-dan-treci-koncert-bodi-art

Тринга Садику, уметница из Јужне Митровице и студенткиња треће године Академије уметности у Приштини, отворила је вече својим наступом и извођењем дела класичне музике.
Гитару свира од своје седме године, а ово је био њен први концерт класичне музике у Северној Митровици.
Музика и наступ пред људима њена је, каже, страст. Ипак, признаје да је помало била скептична када је добила позив за наступ у Акваријусу.
„Нисам знала како ће друга страна реаговати на наступ једне Албанке,“ каже.
Покушала је то да, како објашњава, игнорише, и прихватила позив. А након завршеног наступа и такозваног биса на који су је враћали посетиоци Акваријуса – каже:
„И сада сам заиста срећна због тога што сам рекла да.“

Док је била члан митровичке рок школе сарађивала је са колегама са Севера. О тој сарадњи каже:
„То је, такође, било изненађујуће. Заиста сам стекла пријатељства са тим људима. Имамо доста сличних ствари које волимо. Пијемо кафу заједно, причамо о животу. Ми смо исти. Иако нас река дели, ми смо и даље исти људи.“

Подршку Тригни у делу наступа пружиле су гошће из Приштине – Дренуша Церкини и Рина Незири.
„Уживала сам, свидела ми се атмосфера овде, веома пријатна и гостољубива. Све ми се свидело,“ каже деветнаестогодишња Дренуша Церкини.

\"fezes-2020-dan-treci-koncert-bodi-art

Након девојака из Митровице и Приштине, уследио је концерт уметница – студенткиња из Северне Митровице, Исидоре Некић, Драгане Милић, Јоване Трифуновић и Фарах Пепић.
„Ми смо се спонтано скупиле, како би ово одрадиле. Схватиле смо га као једну шалу, једно велико ‘зезање’ и драго нам је што смо биле део овога и што можемо да будемо сврстане у жене које раде и стварају и раде на култури овог града,“ истиче Исидора Некић.

Драгана Милић о наступу својих колегиница са југа, каже:
„Ово је мени лично био први пут да их слушам. Одушевљена сам, види се велики професионализам. Ми на нашој академији, у Митровици, немамо одсек за гитару, тако да сам одушевљена оним што сам имала прилике да чујем. Свакако и њима желим сву срећу и да успеју у ономе што су наумиле.“

\"fezes-2020-dan-treci-koncert-bodi-art

Драгана Милић свим женама поручује:
„Радите оно што волите. И не дозволите да вас ишта спречи у томе. Избориле смо се некада за наша права, сада само треба да покажемо колико смо заправо јаке. Треба да радимо на себи и да се остваримо у сваком сегменту живота, онако како ми мислимо да треба, а не како нам друштво намеће. Ја сам као свој позив изабрала музику. Свим женама поручујем да раде оно што воле и не само 8. марта, већ сваког дана, јер сваки дан је дан жена.“

Извор: Алтерантивна >>

Остатак синоћне вечери био је резервисан за осликавање тела или боди-арт. Три младе ликовне уметнице, Анђела Раденковић, Тијана Родић и Дивна Васиљевић – своје умеће показале су сликајући тела трију девојака, које су им позирале.

О перформансу „Три грације“ разговарали смо са једним од организатора феставила и учеснице истог, Анђелом Раденковић.
„Суштина је да успемо да изведемо утисак 2Д у том тродимензионалном простору у ком ћемо радити. То ће бити ћошак, неки део зида или не знам већ, договорићемо се. Моје колегинице ће радити по узору на неке сликаре а ја ћу радити неко самостално дело.”

Извор: Радио КФОР >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *