Акваријус

 

Кос Митровица

FEŽES 2021. Otvaranje festivala

\"\"

Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“, који се четврти пут заредом одржава у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици, ове године од 23. до 28. новембра, отвориће у уторак у 19 сати својим сценским наступом женски део Дечије и омладинске позоришне трупе „Мали театар“ и ликовна уметница Анђела Раденковић. Одмах иза поздравне беседе биће емитован краткометражни документарни филм „Северни град“ (Слободна зона, Србија, 2021) Теодоре Јовановић, некадашње студенткиње Факултета уметности из Косовске Митровице, инспирисан радошћу и креативношћу која је њу и њене колеге пратила током студирања поред свих потешкоћа са којима су се сусретали. Камера из руке, у комбинацији са архивским снимцима и гласном музиком дочаравају њихов енергични дух, и живот по сопственом нахођењу.

\"\"

Прво вече фестивала затвориће трибина на којој ће учествовати српске књижевнице са Косова и Метохије Бранка Касаловић, Александра Јовичић, Невена Милосављевић и Ивана Вановац.
За пет дана фестивала биће одржано 12 програма у којима ће учествовати 44 женских стваралаца.
Улаз на све програме је слободан.

ПРОГРАМ И САТНИЦА ФЕСТИВАЛА >>

\"\"

Иако се од самог почетка фестивал одржава у првој недељи марта, а поводом Међународног дана жена, ове године два пута је одлаган због неповољне епидемиолошке ситуације. Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“ покренуо је ПКЦ „Акваријус“ у Косовској Митровици 2018. године у намери да, без идеолошких предрасуда, представи уметност (књижевност, музику, ликовну уметност, филм и сценску уметност) коју потписују женски аутори. ФЕЖЕС се финансира од изворних средстава организатора, а ове године део програма реализује се у сарадњи са НВО „Женско право“ и UNFPA (Популациони фонд Уједињених нација).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *