Акваријус

 

Кос Митровица

Novi ciklus Likovnih okršaja

\"\"

Нова, пета по реду сезона Ликовних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“ започеће у оквиру IV Фестивала женског стваралаштва „Импулс жене“. Почетак првог кола квалификација заказан је за среду 24. новембра у 19:30. Будући да су већина до сада пријављених такмичара девојке, углавном студенткиње митровачког Факултета уметности, квалификације ће започети женским окршајима, као делом програма ФЕЖЕС 2021. Шест до сада пријављених такмичарки (Живкица Јанцић, Јелена Митић, Александра Благојевић, Марија Цветковић, Николета Милосављевић, Александра Вајшел) биће жребањем непосредно пред почетак надметања распорођене у две квалификационе групе. Ове сезоне квалификационе групе ће бројати по четири такмичара, а играће се по систему свако са сваким (три кола). Највероватније ће бити формиране три квалификационе групе, а првопласирани и другопласирани, као и два најбоље трећепласирана такмичара из сваке групе обезбедиће место у четвртфиналу. Планирано је да пети циклус Ликовних окршаја траје од новембра 2021. године до маја 2022. године, а победник, као и претходних сезона, добија награду – самосталну изложбу у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а.
Пријаве за попуну треће квалификационе групе су у току, а право учешћа имају сви заинтересовани који сматрају да имају сензибилитет за ликовне уметности.
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017), Петар Алексић из Београда (2018, одбио награду) и Наталија Утвић из Зубиног Потока (2019/20).

Победници, распоред и резултати >>

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија (75% учешћа) и присутне публике (25% учешћа). Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *