Акваријус

 

Кос Митровица

Film: „Umetnost sećanja“

\"\"

Документарни филм Јелене Раденовић „Уметност живота“ биће приказан у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ у понедељак 19. октобра 2020. године од 20 часова. Одмах после пројекције следи разговор са ауторком.
Улаз је слободан.
Филм обрађује тему опстанка уметности кроз различите историјске периоде у односу на различите социополитичке контексте.
Тема филма су монументални споменици подигнути у периоду социјализма, који су у последње време поново „откривени“ од стране неке нове публике широм света. Један од саговорника у филму је и професор Миодраг Живковић, вајар, творац споменика на Тјентишту, Кадињачи, у Крагујевцу…
Јелена Раденовић је покушала да исприча причу о околностима које су створиле услове и потребу да се споменици подигну, њиховој првобитној намени и сврси и потом њиховом преобликовању у савременом контексту. Данас они стоје као доказ да је истинско уметничко дело непролазне вредности и да као такво живи неовисно од смењивих и пролазних идеологија и политичких система.
Филм „Уметност живота“ премијерно је приказан прошле године на фестивалу Слободна зона, где је освојио специјалну награду жирија. На фестивалу BaNeFF у Стокхолму (Шведска) освојио је главну награду фестивала, док је на Underhill Fest у Подгорици освојио награду публике. Овај документарац је приказан и на SEEfest Лос Анђелесу, у Измиру, Бечу и Токију. Уврштен је и у овогодишњу такмичарску селекцију Мартовског фестивала (Београдски фестивал документарног и краткометражног филма) који је због пандемије одложен до даљњег.

Исечак из филма >>

Јелена Раденовић је рођена у Београду 1979. године. Завршила је основне студије глуме на Академији лепих уметности у Београду. Магистрирала је и докторирала на Факултету драмских уметности из области студије филма и медија. У свом докторату бавила се теоријом, настанком и развојем глуме на филму, а њен рад под називом „Глума у холивудском мјузиклу“ је 2014. године објавио Филмски центар Србије. Више година је радила као новинар и уредник емисија на телевизијама Студио Б и Б92. Још од студија бавила се педагошким радом, радила је са децом основног и средњошколског узраста, као и са одраслима. Тренутно ради у Школи филма Фокус на Коларцу, где предаје глуму за филм и телевизију. Од августа 2017. године ради као сарадник фонда Уједињених нација UNTF (UN Trust Fund to End Violence against Women) на изради видео прича (кратких документарних форми) о њиховом раду.

Била је помоћник редитеља на документарном филму „Валтер“ 2012. године. Документарни филм „Куда даље“, чија је премијера била у октобру 2015. године, њен је редитељски филмски првенац. Филм је подржала фондација ТЕМПУС – програм Европске уније који помаже младим уметницима, а до сада је приказан на фестивалу у Велсу, Стокхолму и Сарајеву, Бечу, Штутгарту, Бриселу и Новом Саду. Филм је био емитован на националној телевизији РТС.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *