Акваријус

 

Кос Митровица

Eco art fest: Čovek je smeće

\"\"

Текст: Алтернативна
Фотографије: Милан Кабашић
Наслов: ПКЦ „Акваријус“

\"\"

Спој слике, сцене и музике – овако би могло да се опише последње вече Еко арт фестивала одржаног у Приватном културном центру „Акваријус“. Прва два дана била су резервисана за најмлађе, њихов креативни изражај и едукативне садржаје, док је трећи био прилагођен нешто старијима. Посетиоци су уживали у уметничким радовима на тему екологије, кореодрами „Годишња доба“ и поетско-музичком џем сешну.

\"\"

Желели смо да спој свих уметности да одговор на то колико је природа значајна и шта она представља – казала је Миљана Дунђерин испред Акваријуса обраћајући се присутнима.
Шта природа представља и како се ми односимо према њој дочарали су нам, кроз своје радове настале на тродневној ликовној колонији, уметници: Петар Алексић, Александар Глибетић Пибо, Вук Ђурић, Анђела Јордановић, Наталија Утвић и Стефан Стевановић Пепи.
Њихови радови представљени су синоћ. Посебну пажњу привукао је триптих – један рад тројице уметника – Петра Алексића, Стефана Стевановића и Вука Ђурића – и натпис на слици – „Смеће једно мало“.
„Радили смо рад који има три различита стила, али смо успели темом да се спојимо и да покушамо да одговоримо на задату тему фестивала – заштиту животне средине, рециклирање“, каже Алексић који је аутор још једног рада са Вуком Ђурићем.

\"\"

Радове чине симболи, мале поруке и када се све то споји добија се, у ствари, та једна емоција, тај један доживљај. На пример, фабрика бакра, смог, човек који баца ђубре, човек који се дави, један мали брод који прави огроман дим…, објашњава даље.
„Порука рада је да је човек смеће“ – каже кратко његов колега, Вук Ђурић.

\"\"

А најмлађа учесница колоније је ученица из Зубиног Потока – Наталија Утвић. Њен начин сликања је, каже, импресионистички.
Наша планета – пуна смећа и ми како, на неки начин, уносимо то смеће – мотиви су присутни у њеном раду, објашњава.
Након представљања радова, кореодраму „Годишња доба“ по режији Дуње Николић одиграле су Снежана Џоговић и Милица Грбовић, а фотографије можете погледати у ПОСЕБНОЈ ГАЛЕРИЈИ >>.
Овогодишњи Еко арт фест крају су привели Никола Стојановић Кенза (Сурдулица) и Лука Јовановић (Панчево), уз подршку студената Факултета уметности у Митровици.
Организатор Еко арт феста је ПКЦ „Акваријус“, а идејни творац и оснивач Јасмина Цветић. Циљ овог фестивала је да укаже на проблеме у екологији и заштити животне средине путем едукативних радионица и кроз ликовну, сценску и музичку уметност.

Извор: Алтернативна >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *