Акваријус

 

Кос Митровица

Film: „Uprkos svemu“

\"\"

Документарни филм посвећен раду Народног позоришта Приштина „Упркос свему“ Горана Аврамовића (РТВ КиМ, Klicker, 2020) биће премијерно приказан у Косовској Митровици, у Приватном културном центру „Акваријус“ у четвртак 25. фебруара 2021. године. Пројекција је заказана за 18 часова, а после пројекције предвиђен је и разговор са аутором филма Гораном Аврамовићем и управником Народног позоришта Приштина Предрагом Радоњићем. Разговор ће водити Ивана Вановац и Александар Дунђерин.
„Упркос свему“ говори о историјату и необичној судбини позоришта које је више пута у прошлости мењало своје седиште. У филму су приказани и испричани бројни догађаји из његове бурне историје, забележене различите представе и њихова играња на интересантим местима у несвакидашњим условима. Аврамовићев филм освојио је прву награду на Фестивалу документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ 2020 у Грачаници.


Народно позориште Приштина током прве две деценије овога века ради у некарактеристичним условима, уз недостатак матичне сцене и минимума услова за рад. И поред тога, ово позориште успело да скрене пажњу позоришне јавности 2010. године представом Не очајавајте. Овај мјузикл, рађен по мотивима текста Бранислава Нушића, а у режији Ненада Тодоровића (некадашњег управника) јединствени је пример како се сценска уметност може вратити изворном игрању, како њен живот није зависан од постојања позоришне зграде и стандардне сцене. Тодоровић је недостатак (сале, адекватне опреме, техничких предуслова, материјалних средстава) претворио у предност, провоцирајући позоришне конвенције, слично као што је то својевремено у револуцинарном есеју Празан простор (1968) учинио Питер Брук, напомињући да било који празан простор у којем се појави глумац може да се третира као позорница. Косовска турнеја представе Не очајавајте управо је то и потврдила – представа се играла на отвореном, на ливадама, фудбалским игралиштима, црквеним портама, двориштима приватних кућа, разрушеним салама некадашњих домова културе, по киши, без струје… О томе сведочи и књига Пронађено позориште Живојина Ракочевића и Ненада Тодоровића која описује како се отварањем „сцена“ широм Косова и Метохије и играњем представа за „једног гледаоца“, овај театар вратио изворном античком позоришту, а, имплицитно, показује по каквом моделу сценска уметност може успешно да функционише у једном постконфликтном друштву и опстане као репрезентативна, а да се, иако егзистира у просторима неслободе, не одрекне ни политичке провокативности. Овај феномен инспирисао је новинара, писца и редитеља Предрага Радоњића да 2013. године сними документарни филм Позориште у кутији за ципеле, а редитеља и уметничког директора немачког Фолксбине театра, Шпанца Маурисија Фареа да се укључи у рад Српске драме, иситчући како је реч о „врхунском европском театру, на највишем професионалном и естетском нивоу“. О поменутим феноменима, између осталог, говори и најновији филм Горана Аврамовића „Упркос свему“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *