Акваријус

 

Кос Митровица

Priče o virusima i vakcinaciji

\"\"

Текст и фото: Радио Контакт плус

Креатори најбољих ликовних радова у оквиру конкурса „Прање руку и вакцинација“, награђени су у Приватном културном центру “Акваријус” у Косовској Митровици.
Конкурс је расписао Царитас Косово, имплементирао ПКЦ “Акваријус”, а подржали УНИЦЕФ, Патронажна служба и Luxembourg AID & Development.
Миљана Дунђерин из ПКЦ „Акваријус“, каже да је овај конкурс добар показатељ да је дечја креативност неизмерна, чак и у време пандемије.
„Њихова радост је присутна, а приче о вирусима, вакцинацији и осталом преточене су у веселе боје. Све то је могуће видети у овим дечјим радовима“, додаје Дунђерин.
Представница Дечјег фонда УН-а (УНИЦЕФ) за Косовскомитровички округ, Ивана Милосављевић, каже да су вакцинација и одржавање хигијене деце приоритети те организације.
„Одрасли понекад забораве како је то бити дете, чиме је њихов мозак оптерећен и како они виде одређене ситуације. Деца увек имају нове идеје, па смо их у склопу ове кампање питали како они гледају на вакцине и личну хигијену. Радили смо у претходном периоду и на осликавању зидова у домовима здравља, како бисмо тамошњи простор за вакцинацију оплеменили, ускладили са дечјим интересовањима и учинили да то не буде страшно место за њих“, додаје Милосављевић.
На конкурсу је учествовало више од 150 деце, а жири је наградио укупно њих 20.
Ево шта кажу неки од награђених:
„Нисам се надала, али сам баш задовољна и срећна што сам освојила награду. Нацртала сам девојчицу која се бори против корона вируса. Искрено, било је тешко нацртати, али сам се стварно потрудила“ – Сара Китић из Угљара.
„Одлично се осећам. Нацртала сам како вакцина ’јури’ корона вирус. Презадовољна сам. Цртала сам то из зезања, али ето мој рад је доспео овде“ – Маша Миловановић из Косовске Митровице.
„Свиђа ми се друштво, било ми је забавно у току цртања. Нацртала сам девојчицу како се бори против короне“ – Лана Костић из Штрпца.
„Прелепо је овде. Нацртала сам девојчицу која прима вакцину. Њу то није болело“ – Ема Игњатовић из Лепосавића.
Награде у виду таблет рачунара добило је по троје малишана из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока, Лепосавића, Грачанице и Штрпца.
Специјалне награде у виду уметничког прибора добило је њих двоје.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *