Акваријус

 

Кос Митровица

Где се налази слобода

Текст: Радио Косовска Митровица. Видео: Данкос плус телевизија. Фотографије: Миленија Митковић

У оквиру петог Фестивала женског стваралаштва “ФЕЖЕС 2023”, синоћ се митровачкој публици у ПКЦ „Акваријус“ представила млада Павлина Радовановић, у пратњи хармоникаша Гаврила Кујунџића.
Вече је почело приказивањем документарног филма „Славуј из заточене баште“ Жарка Јоксимовића и Александра Миладиновића, након чега је публика уживала у песми али и несвакидашњој причи мале орховачке птице чија породица генерацијама гаји наклоност према музици.
„Имам тату који је музикалан, имам сестру која такође пева, са њом сам певала неке дуете, касније када сам добила клавир, уз клавир смо нешто заједно смишљале, тако да сам на тај начин почела. Певам од своје пете године“, прича Павлина.
Говори о слободи коју у свом родном Ораховцу, бар за сада, налази само у песми.
„Надам се да ће једног дана доћи слобода“, додаје оптимистично.

Аутор документарца који је синоћ приказан митровачкој публици, новинар Жарко Јоксимовић напомиње
„Дете расте, сазрева, а ево ми је запамтили у овом периоду када је тринаестогодишњакиња и већ има серију солистичких концерата иза себе. Надам се да смо овим филмом бар делић свега онога што она ради дотакли, а успут успели да дочарамо и атмосферу у којој живи“, каже Јоксимовић.
Павлина Радовановић је већ добро позната домаћој али и светској јавности. Наступала је у више наврата у Русији, у неколико земаља ЕУ. Неданво се вратила из Словеније и већ пакује кофере како би за својом песмом, кренула пут Новог Сада.
Павлина несумњиво има дара, има воље и жеље да ради и напредује, али како каже, без чика Гавре, не бибило ничега.
„Косовске песме, чика Гаврине песме – призренске, то су стварно предивне песме. Њх најрадије изводим“, каже Павлина.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *