Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2018: Aleksandri Jovanović dupla kruna

\"grafest-rkp\"

Фотографије: Радио Контакт плус, Грачаница онлајн, Харис Личина

Филм „Ђурђевдан у селу кога више нема“, новинарке РТК 2, Александре Јовановић, двоструки је победник фестивала документарног филма и телевизијских форми “Графест 2018”. Филм је добио је прву награду Графеста и признање Приватног културног центра „Акваријус“ из Косовске Митровице.
ПКЦ „Акваријус“ (плакета и уметничка слика), је ове године доделио специјалну награду за најбољу телевизијску форму на основу мишљења представника независних медија са севера КиМ (Ненад Радосављевић – РТВ Мир; Иван Митић – Кошев; Ивана Вановац – Радио Косовска Митровица; Јелена Марковић – Радио Контакт плус; Александар Дунђерин – ПКЦ „Акваријус“).
У образложењу ове награде се између осталог наводи да се, гледајући филмове који су ове године ушли у селекцију, стиче утисак да је српска телевизијска продукција на КиМ у кризи, било да је реч о квалитету продукције, естетским дометима, избору и обради теме, спремности аутора да исте дубље истражи и остави лични печат који би доприносио развоју критичког сагледавања стварности која је, поготово на КиМ данас, изразито суморна.
Једини телевизијски рад који се не уклапа у ову оцену је остварење Александре Јовановић, истиче се у образложењу.
“Вешто градећи филм, обраћајући пажњу на сваки детаљ, Александра поентира причу веома успешним обртом из којег је могуће сагледати аспурдност ситуације у којој су се нашли њени сународници у првим деценијама 21.века. Захваљујући бриљантним кадровима, “Ђурђевдан у селу ког више нема” има снажан метафорички потенцијал, и на ненаметљив начин упућује јаку критику друштву у целини, апострофирајући, између осталог, и лицемерје као једну од доминантних особина савременог доба” – наведено је у образложењу.

Образложење у целини >>

„Свако од нас ко се пријавио на фестивал, вероватно је потајно и очекивао награду, али чињеница да је филм из продукције РТК добио чак две награде – награду колега са севера и награду жирија представља за мене невероватно осећање и могу рећи да сам пресрећна управо због тога што су обе награде дошле управо за овај филм“ – рекла је Александра Јовановић.

\"aleksandra-jovanovic\"

Она је додала да је филм део тимског рада са колегама Александром Миладиновићем и Ненадом Филиповићем.
За све они који нису видели филм, Александра каже да сам наслов, „Ђурђевдан у селу кога више нема“, говори много тога.
„Ово је прича о Ђурђевдану, празнику који се некада славио у Горњем селу под Шар планином. Данас је Горња махала, где су живели Срби, потпуно пуста. Међутим, расељене Србе, где год да живе, окупи Ђурђевдан, не заборављају село нити обичаје и сви имају наду да ће се можда некада вратити. Међутим, слика коју смо ми видели и забележили, демантује све то“ – казала је Јовановић.
Ово није прва фестивалска награда за овај филм, који је летос на фестивалу Етнолошког филма у Кучеву освојио специјално признање.
Друга награда припала је Татјани Славић (РТК2), ауторки филма „Као цео свет“, док треће место деле остварења „Родопова звона и данас звоне“, аутора Верољуба Милетића и Славољуба Савића у продукцији ТВ Мост и „Света Петка чува Грнчар“, аутора Бојана Антића у продукцији ТВ Пулс из Шилова.
Председница жирија овогодишњег „Графеста“, редитељка Татјана Феро казала је између осталог да је жири констатовао да је овогодишња документаристичка продукција показала сву комплексност и тежину живота на овим просторима, истакавши да су неки радови својом тематиком заслужили награде, али да су им недостајали елементи форме, естетског и филмског језика.

\"Grafest_2018-48\"

На питање шта би поручила новинарима који се баве репортажом која негде нагиње ка документаристици, шта треба, а шта никако да не раде, Феро каже да ако се између редитеља и новинара деси разумевање и склад, онда ствар буде боља.
„Видим да се овде редитељи и не појављују, већ новинари, сниматељи и монтажери. Јесу они јако значајни за документарни филм, али редитељ је можда она спона између изражавања писаним путем и филмском сликом. Можда ту негде кад је сарадња између редитеља и новинара одн.сценаристе најбоља, онда настају и најбољи филмови“ – рекла је Феро.
Специјалне награде „Графеста“ додељене су Дарку Димитријевићу, уреднику продукције Радио Гораждевца, који је ове године конкурисао са чак три ауторска рада, као и екипи Независне продукције, коју чине Стефан Стојковић и Никола Живић, за документарну причу „Нојева Барка“.

\"Sonja-DJekic\"

Селектор овогодишњег „Графеста“ је Соња Ђекић, а жири су чинили: редитељка Татјана Феро, новинарка Невена Матовић , продуцент Анђелка Ћуп и публициста Ћорђе Јевтић.
Током три дана фестивала приказано је 12 филмова у званичном, такмичарском програму, док су поред њих посетиоци имали прилике да погледају и филмове који су приказани у ревијалном делу.
Све пројекције одржане су у великој сали Дома културе у Грачаници, где су на завршној вечери и додељене награде најбољима.

\"grafest-galerija-akvarijus-2018-2\"

Такмичарски и ревијални филмови по први пут су приказивани у призренској Богословији и трећу годину за редом у галерији Акваријус у Косовској Митровици.

\"milos-skundric-11\"

Фестивал су помогли Министарство културе и информисања Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, општина Грачаница, Скупштина општине Приштина и Филмски центар Србије.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *