Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2021. u „Akvarijusu“

\"\"

Десети Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ 2021 одржаће се од 29. новембра до 1. децембра 2021. године у Дому културе „Грачаница“ који је и организатор фестивала. Поред Дома културе „Грачаница“ фестивал ће се одржати и у Косовској Митровици у Приватном културном центру „Акваријус“ 30. новембра и 1. децембра 2021. године.
Ревијални програм јубиларног десетог издања овог фестивала, обухвата три филма, који својом тематиком покривају тему овогодишњег фестивала – „Разоткривање“.

Вишеструко награђивани филм „Андреј Тарковски: филм као молитва“ Андреја А. Тарковског, сина чувеног совјетског и светског редитеља, биће приказан у „Акваријусу“ у уторак 30. новембра 2021. године у 20:15. У среду 1. децембра 2021. биће од 20:00 приказано остварење редитеља под псеудонимом Река Валерик „Неми глас“, а одмах после тог филма, у 21:00 биће приказан и филм немачког редитеља Мила Рауа „Ново јеванђеље“.
Сва три филма говоре о томе колико смо срећни, односно о томе колико нисмо срећни и како никада то нећемо ни бити, јер се никада до краја нисмо разоткрили. Превише је у нама, скривеног зла, притајене агресије и беса, акумулираног бола, да би нам дозволило да будемо истински срећни, да прихватимо себе и друге који су као ми, али још више Другог који је по нечему посебан, наводи селектор фестивала Жарко Миленковић.

У оквиру пратећег програма у ПКЦ „Акваријус“ у уторак 30. новембра од 18 часова биће одржана радионица за младе „Beldocss teen“ којом ће модерирати Александра Вушуровић из Beldocs-a. У оквиру радионице биће приказан иранско-немачки документарни филм „Сонита“ редитељке Rokhsareh Ghaem Mughami. Изненађујући спој хип-хопа, тинејџерског бунта и борба за права жена под окриљем ортодоксног ислама, Сонита приповеда о несвакидашњој техеранској YouTube сензацији, седамнаестогодишњој Сонити Ализад.
Такмичарски програм, чија је селекторка Невена Матовић, а у оквиру којег се представљају аутори са Косова и Метохије својим документаристичким и телевизијским радовима, филмовима, репортажама и сродним телевизијским формама, ове године неће бити емитован у „Акваријусу“ за време трајања фестивала, већ ће у накнадно одређеном термину бити приказани само победнички филмови, када ће бити организоаван и разговор са награђеним ауторима.
Четворочлани жири, који ће радити у саставу: Милош Ивановић, продуцент, Борис Митић, редитељ, Ивана Вановац, новинарка и Ђорђе Јевтић новинар и публициста, оцењиваће филмове и одабрати оне који ће понети награде. Фестивал се одржава уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.
Улаз на све програме у „Акваријусу“ је слободан.

ВИШЕ О АУТОРИМА И ФИЛМОВИМА ИЗ РЕВИЈАЛНОГ ПРОГРАМА:

Андреј Тарковски: Филм као молитва
Режија: Андреј А. Тарковски
Земља: Русија, Шведска, Италија
Трајање: 97 минута

Андреј А. Тарковски рођен је у Москви 1970. године. Посветио је свој живот и рад промоцији и очувању дела свог оца Андреја Тарковског, најзначајнијег совјетског и руског редитеља. „Андреј Тарковски: филм као моилитва“ нуди јединствен поглед на живот и дело славног филмског редитеља Андреја Тарковског. Захваљујући неким изузетно ретким аудио снимцима, гледаоци су у могућности да уроне у мистериозни свет његових филмских слика, омогућавајући им да схвате и преиспитају рад и унутрашњи живот великог редитеља. Причу прате никада раније објављени снимци песама Арсенија Тарковског, једног од највећих руских песника 20. века и режисеровог оца, који је читао њихов аутор. Слике филма сачињене су од одломака из редитељских дела, ретких савремених фотографија и видео записа и одломака снимљених у местима где је Тарковски живео и снимао своје филмове, у Русији, Шведској и Италији.

Неми глас
Режија: Река Валерик
Земља: Француска, Белгија
Трајање: 57 минута

Каваж, млади ММА борац, побегао је из Чеченије кад је његов брат открио његову хомосексуалност и обећао да ће да га убије, под прогоном Кадировљевог режима. У Бриселу, суочен са шоком изгнанства, добио је мутизам. Једина веза коју одржава са Чеченијом су гласовне поруке које му шаље његова мајка. Присиљен да у Белгији живи у потпуној анонимности како би избегао чеечнску дијаспору, покушаће да изгради нови идентитет. Филм је забрањен у Русији.

Ново јевађеље
Режија: Мило Рау
Земља: Немачка, Италија, Швајцарска
Трајање: 107 минута

Шта би Исус проповедао у 21. веку? Ко би били његови ученици? И како би данашњи носиоци световних и духовних власти одговорили на његов повратак? Мило Рау „Новим јеванђељем“ представља побуну достојанства. Радња филма смештена је у Матери на југу Италије, граду у коме су Пазолини и Гибсон снимили своје легендарне филмове о Исусовом животу и страдању, али и месту на чијим се обалама искрцавају мигранти у потрази за новим животима, а суочавају се са понижењима, искоришћавањем и робовласничким системом. Ова пасија о крају човечности, тешко да би могла бити актуелнија, с обзиром на избегличку кризу у Европи и светски покрет Black Lives Matter (Црни животи су важни), Манифест о солидарности са најсиромашнијима и о побуни за хуманији свет.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *