Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2021. O Soniti i Tarkovskom

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

У оквиру Међународног фестивала документарног филма и телевизијских форми „ГРАФЕСТ“ у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици одржана је радионица за младе „Beldocs teen“ на којој је приказан иранско-немачки документарни филм „Сонита“.
Филм „Сонита“, редитељке Rokhsareh Ghaem Muthami, говори о несвакидашњој техеранској „You Tube“ сензацији, седамнаестогодишњој Сонити Ализад и њеним проблемима.
Публика је имала прилику да сазна разлику између документарног и играног филма, сазна више о развоју документаристике у Србији и какав је заправо објективан филм.

Александра Вушуровић каже да је „Beldocs“ први пут на ГРАФЕСТУ и да јој је драго што је наишао на добар одзив код младе публике.
„Beldocs teen програм“ је део нашег специјалног програма који је намењен младима и тинејџерима и чији је циљ да подстакне љубав младих према документарном филму, да подстакне развој критичког мишљења и њихове креативности. Beldocs програм постоји од 2017. године и ове године смо имали пето издање програма. За пет година се тај програм доста развио и напредовао и сада он функционише тако да млади учествују у целом процесу настанка тог програма, тако да је то један јако занимљив програм“ рекла је Вушуровић.

\"\"

Након радионице, приказан је и вишеструко награђивани филм „Андреј Тарковски: филм као молитва“ Андреја А. Тарковског, сина чувеног совјетског и светског редитеља.

Директор Приватног културног центра „Акваријус“ Александар Дунђерин је у свом обраћању рекао да ове године такмичарска селекција неће бити приказана на фестивалу и додаје да је захваљујући сарадњи Дома културе Грачаница и ПКЦ-а, митровачка публика пет година уназад, у прилици да прати део програма који се организује.

„Ове године смо одлучили да такмичарску селекцију не приказујемо на овом фестивалу, већ ћемо приказати три победничка филма током децембра. То ћемо ми организовати заједно са једном озбиљном трибином са награђениим ауторима о томе у каквој је ситуацији српска документаристика на Косову и Метохији“ рекао је Дунђерин.

\"\"

Вечерас у 20 сати биће приказано остварење редитеља под псеудонимом Река Валерик „Неми глас“, а одмах после тог филма, у 21 сат биће приказан и филм немачког редитеља Мила Рауа „Ново јеванђеље“.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *