Акваријус

 

Кос Митровица

„Grigorije Božović“ Milenkoviću, Velika gramata „Akvarijusu“

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Ивана Вановац)
Фотографије: Књижевно друштво Косова и Метохије

Годишње књижевне награде „Григорије Божовић“ које Друштво књижевника Косова и Метохије традиционално додељује на празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, уручене су данас у манастиру Девине Воде.
Овогодишњи добитник награде за најбољу књигу, коју додељује Књижевно друштво Косова и Метохије, је Жарко Миленковић из Преоца (Приштина), аутор збирке песама „Крхотине лета“ (2019).
„Свака награда за поезију јесте награда за подвиг, за подвижништво, јер је сваки истински песник монах, који у суровом свету чини велики и важан подвиг. Писати поезију, нарочито данас, значи бити на другој страни историје, идеологије, мржње, зла, јер је поезија најслободнији вид уметничког изражавања где се сваки излет у идеолошко скупо плаћа“, рекао је Миленковић примајући награду.
Миленковић напомиње да је ово његова прва књижевна награда те да стога нарочито импонује што она носи име Григорија Божовића, највећег писца из овог дела Косова и Метохије.
Новинар и публициста Ђорђе Јевтић из Грачанице проглашен је за најбољег књижевног критичара.
Ове године Велику грамату Књижевног друштва Косова и Метохије добио је Приватни културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице за допринос укупној култури и српској књижевности на Косову и Метохији.
„Награде које вам додељују колеге вам увек пријају, тим пре што ова награда долази од Књижевног друштва КиМ са којим имамо успешну сарадњу већ годинама. Иако се често не слажемо, не делимо иста уверења о књижевности, о развоју српске књижевности на Косову и Метохији, ипак се препознајемо, сарађујемо, комуницирамо па макар и полемисали, и баш зато нам је драго што су колеге из КДКИМ препознали наш културни центар као неког ко је дао допринос књижевности на овом простору“, рекао је овом приликом Александар Дунђерин, уредник програма у ПКЦ „Акваријус“.
Награда за животно дело (свеукупно стваралаштво) припала је Мошу Одаловићу који из приватних разлога није могао да присуствује уручивању награда.
Председник Књижевног друштва КИМ Новица Соврлић рекао је да семе доброте, љубави, саборности које је у српски род усадио Свети Сава, постоји и данас.
„Ово данашње саборовање пред божјом кућом, доказ је да то семе у нама живи и клија. Ми писци са КиМ, о томе непрестано пишемо, чак и када страдамо на правди Бога, на овој светој земљи и диљем земаљског шара“, рекао је Соврлић.
По први пут, ове године, уручене су и специјалне захвалнице „Благодарје“ за допринос раду Књижевног друштва КиМ. Ова признања уручена су Жарку Ристићу из Звечана (Грабовац), Милану Николићу из Лешкаи Драгомиру Секулићу из Лешка.

\"\"

Свечаности уручивања награда, присуствовао је и владика рашко-призренски и косовскометохијски Теодосије.
Књижевну манифестацију, ове године подржао је Електро Север.
Након свечаности у манастиру Девине Воде, у ПКЦ „Акваријус“ је овим поводом одржан и пригодан књижевни програм.

\"\"

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *