Акваријус

 

Кос Митровица

Vasilj Adžić (1976-2019): Nadžeziraj mi sliku

\"\"

Промоција монографије „Васиљ Аџић (1976-2019). Наџезирај ми слику“, посвећене животу и делу преминулог митровачког уметника Васиља Аџића, биће одржана у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у суботу 21. августа 2021. године у 19 часова. Истог дана у галерији ПКЦ-а биће отворена ретроспективна изложба Аџићевих цртежа и слика. Након тога предвиђен је и музички програм. Улаз је слободан.
Овим програмом започиње седма по реду сезона у Приватном културном центру „Акваријус“ која носи назив „Време.“

Монографија коју су приредили Миљана Дунђерин и Александар Дунђерин, а објавила Унија М, израз је захвалности ПКЦ „Акваријус“, Уније М, Народног позоришта Приштина, родбине, пријатеља и колега за све што је учинио за културу и уметност Косовске Митровице и Косова и Метохије; штампана је искључиво захваљујући подршци појединаца, поштовалаца уметности и дела Васиља Аџића. Књига „Васиљ Аџић (1976-2019). Наџезирај ми слику“, поред биографских података, садржи и стручне текстове о Аџићевој музичкој, сценској и ликовној уметности које потписују редитељ Ненад Тодоровић, ликовни уметници Горан Стојчетовић, Мирсад Ђурђевић и Миљана Дунђерин, музичари Ненад Илић, Миодраг Радовић и Љубиша Башчаревић, историчари уметности Дејан Тубић и Александра Димитријевић, новинарка Ивана Вановац. Такође, монографија садржи и интервјуе које је уметник давао српским и косовским медијима, те велики број фотографија, али и цртежа и слика Васиља Аџића.
Део тих цртежа и слика, из свих фаза стваралаштва, митровачка публика моћиће да погледа и на поставци која ће у „Акваријусу“ бити изложена до 5. септембра 2021. године.

\"\"

Митровачки мултимедијални уметник Васиљ Аџић изненада је преминуо 22. августа 2019. године у 44. години живота. Последњих година пред смрт интезивно је био ангажован на пољу ликовних уметности и иза себе оставио велики број цртежа и слика. Присутан је био и у области музичке и сценске уметности. Као глумац био је ангажован у Народном позоришту Приштина где је играо улоге у представама: „Хотел Косово“, „Венецијанке“, „Сестре“, „Подгоричка скупштина“, „Слободан шоу“… Један је од организатора митровачког џез и блуз фестивала (North City Jazz & Blues Fest), где је осмислио и организовао, између осталог, и ликовну колонију „Колективна слика“.


Био је члан жирија Ликовних окршаја у Галерији „Акваријус“. У „Акваријусу“ му је организована и прва самостална изложба 2018. године („Буђење“), а потом и изложба „Ћирилица“ (2019). Његов уметнички рад и интелектуални ангажман препознати су и изван Косовске Митровице, о чему сведочи, између осталог, и учешће на Другом тријеналу уметности самоуких визионара, репрезентативној међународној манифестацији у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине, која окупља неакадемске сликаре из читавог света. То је била круна његовог ликовног стваралаштва, али и уметничког ангажмана уопште. Успех је утолико већи што је међународни жири Аџићеве радове уврстио у званичну селекцију за изложбу бирајући између 660 радова пријављених 145 уметника из 32 земље! Изложба је отворена 16. октобра 2019. године у Београду, у Уметничком павиљону Цвијета Зузуроић.

\"\"

У знак сећања, на годишњицу смрти Васиља Аџића, на згради у којој је живео, осликан је мурал са његовим ликом. Мурал су насликали ликовни уметници, некадашњи студенти митровачког Факултета уметности Вук Ђурић и Александар Глибетић, на иницијативу Васиљевог братанца Радака Аџића и дугогодишњег Васиљевог пријатеља Милана Добрића. Васиљеви другови, некадашњи ученици митровачке Гимназије, генерација 1995/96, обезбедили су стипендију која носи његово име, коју је јуна ове године добило двоје најбољих ученика ове школе.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *