Акваријус

 

Кос Митровица

II МУР / MAR (резултати / results)

Уметнички савет митровичког Приватног културног центра „Акваријус“ од 47 пријава за II Митровичку уметничку резиденцију одабрао је следеће ауторе:

Daniel Kötter (Берлин), Марко Грба Singh (Београд), Miedya Mahmod (Ирак), Марија Радусиновић (Подгорица), Стефан Младеновски (Крива Паланка), Зорана Стевановић (Београд), Александра Мећава (Београд), Александра Чавић (Кикинда), Сара Апостоловић (Београд), Јана Миленковић (Београд), Џенана Шаљић (Тутин).

Резиденцији ће бити придружени и локални аутори чија ће имена бити објављена до 5. фебруара 2024. године.
Учесници Митровичке уметничке резиденције боравиће у граду од фебруара до маја (подељени по групама), а крајем маја 2024. године представиће свој рад инспирисан Митровицом на зајеничкој мултимедијалној изложби.
Идеја је да резиденција окупи ствараоце из света који негују савремени уметнички израз у областима: сликарство, вајарство, дизајн, филм, перформанс (концептуални, музички, плесни, драмски).
За све учеснике резиденције предвиђен је садржајан програм који подразумева разговоре, предавања, радионице и сусрете са оствареним и признатим личностима из света културе и уметности, као и излете и обиласке, како културних и историјских вредности града, тако и ширег региона. Уметници ће такође бити у прилици да представе свој стваралачки портрет митровичкој публици. Циљ је да током боравка у Митровици уметници буду инспирисани градом, како би када се врате у своје место, створили уметничко дело које ће презентовати у митровачком Приватном културном центру „Акваријус“ у мају 2024. године.
Митровичка уметничка резиденција организује се у оквиру програмске целине „Арт терапије III“ коју организује „Акваријус“ а подржава УНМИК.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *