Акваријус

 

Кос Митровица

III Festival ženskog stvaralaštva

\"3-festival-zenskog-stvaralastva-plakat\"

Трећи по реду Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“ одржаће се у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици од 4. до 7. марта 2020. године. Ове године фестивал ће трајати четири дана, биће одржано 11 програма у којима ће учествовати преко 30 женских стваралаца. У оквиру фестивала биће отворена изложба колажа Милице Лилић (среда, 4. март), а планиране су и пројекције ауторских филмова Соње Савић („Шарло те гледа“), документарног филма Радомирке Сиљаноски („Ако је рак, није лав“), као и филмова насталих на филмском кампу „Интеракција“ које потписују ауторке из Француске, Аргентине и Шпаније (четвртак, 5. март). У музичком делу фестивала (петак, 6. март) биће одржани концерти класичне гитаре (Тринга Садику) и вокални акапела (Исидора Некић, Фарах Пепић, Јована Трифуновић, Драгана Милић). Некадашња првакиња београдског позоришта „Бошко Буха“ Зорица Јовановић извешће монодраму „Белешке једне Ане“ (субота, 7. март). Специјални гости фестивала биће Мухарем Баздуљ који ће, кроз разговор са новинаркама, представити свој нови роман „Посљедњи мушкарац“ (субота, 7. март), као и Предраг Живковић који ће говорити о филмовима Соње Савић. Током фестивала биће одржано и четвртфинале четвртог циклуса Ликовних окршаја (женски такмичари), а ликовне уметнице (Анђела Раденковић, Тијана Родић, Дивна Васиљевић) осликаваће тела својих колегиница (боди-арт).
Улаз на све програме је слободан.
Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“ покренуо је Приватни културни центар „Акваријус“ у Косовској Митровици 2018. године у намери да, без идеолошких предрасуда, представи уметност (књижевност, музику, ликовну уметност, филм и сценску уметност) коју потписују женски аутори. Пошто није део „пројекта“, нити жели да промовише одређене идеолошке обрасце, овај фестивал финансира се од изворних средстава организатора, економски покушава да буде самоодржив, те нема финансијску подршку ниједне домаће или иностране институције или организације. Ове године реализацију Фестивала помогли су Уметничка галерија „Надежда Петровић“ (Чачак), Независни филмски центар „Филмарт“ (Пожега), „Култура“ (Краљево), „Алтернативна“ (Косовска Митровица), Предраг Живковић, Бранислав Нешовић и Бранислав Ћуп.
Од самог почетка фестивал „Импулс жене“ одржава се у првој недељи марта, а поводом Међународног дана жена.

 

ПРОГРАМ И САТНИЦА ФЕСТИВАЛА

 

Среда, 4. март 2020.

19:00
Отварање фестивала

19:15
Отварање изложбе „Милица направила хаос у Косовској Митровици“.
Аутор: Милица Лилић (Ниш)

20:00
Женски Ликовни окршај (четвртфинале)
Наталија Утвић (Зубин Поток) – Анђела Јордановић (Гњилане)
Милица Грбовић (Ниш) – Александра Вајшел (Косовска Митровица)

 

Четвртак, 5. март 2020.

13:00
Пројекција филма „Ако је рак, није лав“.
Режија: Радомирка Сиљаноски (Београд)

14:00
Дебата: „Култура на локалу“.
Учествују: Андријана Живановић (Зубин Поток), Биљана Јаредић (Звечан), Јована Цветнић (Зубин Поток)

19:00
Пројекција филмова са филмског кампа „Интеракција“:
„Гоњени ловац“ (Siham Hinawi, Француска)
„Жетеоци“ (Gala Negrello, Аргентине)
„Осамдесет динара“ (Инма де Рејес, Шпанија)

20:00
Пројекција ауторских филмова Соње Савић
„Шарло те гледа“ (сценарио и режија: Соња Савић)
Разговор о филмовима Соње Савић
Специјални гост: Предраг Живковић (Чачак)

 

Петак, 6. март 2020.

20:00
Концерт класичне гитаре
Наступа: Тринга Садику (Јужна Митровица)
Гошће: Drenusha Cerkini и Rina Neziri (Приштина)

21:15
Вокални акапела
Наступају: Исидора Некић, Фарах Пепић, Јована Трифуновић и Драгана Милић

22:00
Перформанс (боди-арт) „Три грације“
Ликовне уметнице: Анђела Раденковић, Тијана Родић, Дивна Васиљевић
Модели: Снежана Џоговић, Милица Грбовић, Марина Милентијевић

 

Субота, 7. март 2020.

14:00
Монодрама „Белешке једне Ане“. Игра: Зорица Јовановић (Београд)

20:00
Разговор о књизи „Посљедњи мушкарац“ Мухарема Баздуља (БиХ, Србија).
Учествују: Мухарем Баздуљ, Миљана Дунђерин, Ивана Вановац, Ана Марија Ивковић и Сaња Соврлић

 

ВИШЕ О ПРОГРАМИМА И УЧЕСНИЦИМА

\"1.\"

Милица Лилић је рођена у Нишу 1985. године. Средњу уметничку школу у Нишу завршила 2005. Дипломирала на Факултету уметности у Косовској Митровици 2009. године, у класи професора Томислава Трифића. Има осам самосталних изложби и излагала на многим колективним изложбама у земљи и иностранству (Мађарска, Македонија, Бугарска, Босна и Херцеговина, Словенија, Кина). Учесница бројних међународних ликовних колонија. Члан УЛУС-а и Нове Арт Сцене. Сфера интересовања – цртеж, слика, графика, колаж. Бави се педагошким радом.

\"ako-je-rak-nije-lav-plakat\"

Радомирка Сиљаноски је рођена 1978. у Београду. Завршила Филолошки факултет у Београду (одсек – српска књижевност и језик). Основе телесног театра открива у АКУД „Крсманац“ и учествује у представи „Антигона“ у режији Горана Цветковића. Касније почиње да се бави режијом и глумом и компоновањем примењене музике. Ауторка је више филмова који су приказивани у земљи и у иностранству: „Последња Хризантема“, „Јунакиња“, „Вештичји рез“. Документарни филм „Ако је рак ,није лав“ приказан је на Мартовском фестивалу 2018. године. Бављење перфомансом наставља у групи „Нектан арт“. Соло перформанси: „Жеља“, „Варијанта“, „Преображај“, „Час алхемије код Евгеније“. Групни перформанс: „Плетисанке“ (концепт, музика, видео). Све њене соло перформансе прате видео радови и ауторска музика.

У организацији Независног филмског центра „Филмарт“ из Пожеге 2018. године одржан је 13 по реду фестивал „Интеракција“, који је окупио 15 студената филмских школа са катедри за продукцију, режију, камеру, звук и монтажу. Снимљена су три кратка документарца у Чачку, Ивањици и Ужицу и све три мултинационалне екипе су имале жене редитељке, а и филмске приче су имале жене као главне јунакиње.
Екипа у Чачку, коју је предводила редитељка Siham Hinawi из Француске, снимила је филм „Гоњени ловац“ о средовечној жени Јованки. Филм „Жетеоци“, снимљен у Ивањици режирала је Gala Negrello из Аргентине, а главна јунакиња је осамдесетогодишња Ружа, енергична и духовита жена која бере купине не губећи наду да ће једнога дана ипак моћи да види море и друге лепоте о којима сања. Екипа предвођена редитељком Инмом де Рејес из Шпаније снимила је документарац „Осамдесет динара“ на ужичкој пијаци, пратећи Аницу која, делећи штанд са другим женама на пијаци, проналази нови дом.
Извршни продуцент фестивала је Предраг Живковић.
Овај програм реализован је уз подршку Независног филмског центра „Филмарт“ из Пожеге.

\"3.\"

Први ауторски филм Соња Савић је реализовала 1996. године. До тада је остварила преко 40 филмских и телевизијских улога. Најзначајнији редитељи на овим просторима (Срђан Карановић, Слободан Шијан, Боро Драшковић, Светислав Бата Прелић, Милош Радивојевић, Здравко Шотра, Горан Марковић…) у својим антологијским остварењима главне улоге су поверавали управо Соњи Савић. Захваљујући великом таленту и невероватној моћи трансформације, остварила је улоге које су јој донеле широку популарност и које су се памтиле кроз неколико генерација. Због те чињенице, али и култног статуса у уметничким круговима стеченог у многобројним независним пројектима, и публика и критика су од Соње увек очекивали највише и најбоље. Ипак, осећајући да је медиј класичног филма спутава и да оно што она жели да нам својом уметношћу изрази далеко превазилази конвенције филмске мејнстрим продукције, све више се окреће самосталним ауторским пројектима у позоришту, музици и посебно видеу као, тада још увек, новом медију. Критички однос према естаблишменту све више ју је гурао на маргину официјелних културних дешавања. Изостала је подршка њеном стваралаштву, како од стране званичне политике у култури, тако и од већине колега, некадашњих истомишљеника и „сабораца“. Не пристајући на било какву врсту компромиса, скрајнута и маргинализована, наставила је са фанатичном истрајношћу самостални уметнички рад. Захваљујући томе, остварени су бројни ванинституционални уметнички пројекти у позоришту, мултимедији, музици, филму и видеу.Радећи до самог краја свог прекратког живота, оставила је недовршене радове који ће бити, уз помоћ њених блиских сарадника и стручно вођење Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачка као баштиника њене уметничке заоставштине, обрађени и комплетирани. Њених пет ауторских радова, по свом значају и уметничкој вредности могу се сврстати у антологију експерименталног и алтернативног филмског и видео стваралаштва на простору бивше Југославије.
Један од њих је и седамдесетминутни мултимедијални документарно-играни филм „Шарло те гледа“, посвећен свим незаписаним, а најинспиративнијим, ванинституционалним младим уметницима из Словеније, Загреба, Београда.
Овај програм реализован је уз подршку Уметничке галерије „Надежда Петровић“ (Чачак) и Предрага Живковића.

\"7.\"

Tringa Sadiku (Јужна Митровица) почела је да учи гитару у седмој години у митровачкој музичкој школи „Tefta Tashko“, а школовање је наставила на Академији уметности у Приштини, у класи професора Xhevdet Sahatxhija. Тренутно је на трећој години студија. Понуђено јој је неколико стипендија да учи од светских гитариста који наступају на фестивалима као што су Академија гитар фест (Пољска), Берлин гитар фест (Немачка), Дам фестивал, Европска летња музичка академија. Учествовала је на многобројним музичким такмичењима (Међународни фестивали гитаре у Пећи, Тирани), а иза себе има и више солиситичких концерата. У „Акваријусу“ извешће композиције Ј. С. Баха, Г. Регондија, В. Валтона, Р. Диенса, Л. Броувера, Х. В. Лобоса. Поред ње на концерту, као специјалне гошће, наступиће њене колегенице из Приштине – Drenusha Cerkini и Rina Neziri.

\"87455701_1520386414790263_4931594814928977920_n\"

Исидора Некић је рођена 1999. у Смедереву. За откривање свог музичког талента заслуге приписује својим васпитачицама, тако да већ са пет година по први пут наступа као солиста пред публиком. Недуго затим почиње своје музичко основно, а затим и средње музичко образовање, упоредо са Гимназијом друштвено-језичког смера у Косовској Митровици. Завршила је на одсеку за виолину, али своје музичко образовање наставља на смеру музичке педагогије на Факултету Уметности у Косовској Митровици. Интересовање за гитару у једном периоду живота показала је управо у митровачкој ПКЦ „Акваријус“. Била је део многих музичких такмичења и фестивала, освојила вредне награде и наступала са разноврсним репертоарима. Тренутно је члан бенда Fynky Pop Project, али је и део неколико других музичких састава на овим просторима.

\"87505413_1776317245836362_6277886811037499392_n\"

Јована Трифуновић, рођена 1999. у Краљеву, таленат и љубав за свирање, певање и за музику показала је у раном детињству. Завршила је основну музичку „Миодраг Васиљевић“ у Косовској Митровици. Након тога уписује средњу музичку школу „Миодраг Васиљевић“, инструментални смер, одсек за клавир. Упоредо са средњом музичком школом завршава и митровачку Гимназију друштвено-језичког смера. Током школовања учествовала је на разним манифестацијама, као солиста, и као члан камерних састава. Факултет уметности у Косовској Митровици упсиује 2018. године, одсек извођачке уметности, модул клавир, где тренутно слуша другу годину основних академских студија.

\"87840876_583600625528070_374012430809825280_n\"

Фарах Пепић, рођена 1999. у Тутину, љубав према музици као и таленат наследила је од оца. Први додир са клавиром имала је са непуне две године. Основну музичку школу уписала је и завршила у Новом Пазару, након чега је средње школовање наставила у Крагујевцу. Поред свирања на клавиру, у Крагујевцу је, поред одсека за клавир, уписала и одсек за соло певање. Факултет уметности у Косовској Митровици уписала је 2018. године, где је наставила своје школовање на одсеку за музичку уметност, основне студије на катедри за клавир. Такмичила се на многим такмичењима у певању и свирању на клавиру и освајала велики број награде.

\"88083664_618877662242767_6200068527689302016_n\"

Драгана Милић, роđена 24. aприла 1997. у Косовској Митровици, jош од малих ногу показује велико интересовање за певање и свирање. Љубав према музици је наставила да негује кроз основну и средњу музичку школу „Миодраг Васиљевић“ у Косовској Митровици, теоријски смер. Осим музичке, завршила је и Гимназију, језички смер, такође у Косовској Митровици. Дугогодишњи је члан Црквеног хора „Бранислав Нушић“ са којима је имала стотине наступа, и као певач, али и као диригент. Учествовала је на неколико певачких такмичења, чланица је и два бенда са којима редовно наступа. Факултет уметности у Косовској Митровици упсиује 2016. године, одсек музичка педагогија. Тренутно је на завршној години основних академских студија.

\"88052699_1329659720565977_6658721694317805568_n-001\"

Анђела Раденковић рођена је 1996. године у Грабовцу надомак Звечана. Завршила мастер студије на Факултету уметности у Косовској Митровици, у класи Петра Ђузе. Самосталну изложбу „Дајем што не поседујем“ имала 2019. године управо у ПКЦ „Акваријус“ у Косовској Митровици.

\"88099465_195974178131307_3657340097663074304_n-001\"

Тијана Родић рођена је 1995. године у Приштини. Тренутно живи у Нишу, где је завршила средњу Уметничку школу, смер дизајн ентеријера и индустријских производа. Дипломирала на Факултету уметности у Косовској Митровици 2018. године. Завршава мастер студије на истом факултету (графика) у класи Сузане Вучковић.

\"20200226_152047-001\"

Дивна Васиљевић, рођена 1999. године у Косовској Митровици, студент друге године сликарства на митровачком Факултету уметности.

\"2.\"

Врсна глумица, више пута награђивана код нас и у иностранству, вечита тинејџерка, неприкосновена првакиња позоришта „Бошко Буха“, Зорица Јовановић, која је свој таленат и глумачко умеће подарила дечијем осмеху, обележивши детињство генерација људи, представиће се митровачкој публици монодрамом „Белешке једне Ане“.
Рођена је 1941. у Београду, завршила је студије на ФДУ 1967. године, а читав радни век провела у позоришту „Бошко Буха“ (50 година), где је играла у више од 4.000 представа. Због љубави према позоришту одустала је од улоге у култној телевизијској серији „Камионџије“. Филмски деби имала је у седмој деценији живота, улогом у филму Лазара Ристовског „Бели Лавови“. Трентно је инспирише рад на адаптацијима руских класика и извођењу њихових дела.

\"predrag-zivkovic-n1\"

Предраг Живковић, дипломирао на катедри за филмску и тв продукцију на Факултету драмских уметности у Београду, сада на постдипломским студијама на ФДУ. Радио на свим пословима у телевизијској продукцији (сниматељ, ЕНГ монтажер, новинар, организатор, продуцент, шеф сектора продукције) на РТС и Регионалној телевизији Чачак. Поред редовног рада, своје знаје усавршавао и на бројним семинарима у организацији ББЦ Wорлд Сервице Труст, ИТВ И АНЕМ (Асоцијација независних електронских медија) у Београду и Бриселу. Оснивач и председник удружења \’\’Центар за развој аудиовизуелних медија „Кинокулт“ Чачак. Члан Савета Међународног фестивала анимираног филма „Аниманима“ и у два наврата извршни продуцент фестивала, члан Савета Фестивала амбијенталне и етно музике „Карусел“. Тренутно запослен у Уметничкој галерији \’\’Надежда Петровић\’\’ као кустос/уредник видео и филмског програма и покретач и координатор манифестације „Соњин септембар“ (манифестација посвећена афирмацији уметничке заоставштине Соње Савић, глумице и ауторке експерименталних филмова). Од 2006. године ради на пројекту „Интеракција“ као извршни продуцент. До сад, продуцирао је преко 60 документарних филмских и телевизијских остварења који су награђивани на домаћим и међународним филмским фестивалима.

\"4.\"

Мухарем Баздуљ је рођен у Травнику 1977. године. У Србији живи и ради од 2012. године. Аутор је 19 књига (романи, приче, есеји, колумне), а књижевне и публицистичке текстове објављује у водећим дневницима и недељницима у Сарајеву и Београду („Ослобођење“, „БХ Дани“, „Политика“, „Данас“, „Време“, „Недељник“, „Модерна времена“). Књиге су му преведене на 15 језика. Његово писање је високо цењено, пре свега зато што га јавност доживљава као једног од храбријих и одважнијих интелектуалаца који своје ставове, ма колико били политички провокативни и деликатни, износи „без длаке на језику“. Добитник је три значајна новинарска признања – награде за најбољег новинара у категорији штампаних медија (Друштво новинара БиХ, 2013), награде „Богдан Тирнанић“ за најбољу колумну или коментар (Удружење новинара Србије, 2014), награде „Станислав Сташа Маринковић“ за новинарску храброст и посебне домете у истраживачком и аналитичком новинарству (Данас, 2014).
Био је гост „Акваријуса“ 2019. године када је у оквиру програма „СОС разговори“ (Слободно О Свему) представљен и његов роман „Квадратни корен из живота“ (2018).

 

ПОДАЦИ О ФЕСТИВАЛУ

Организатор:
Приватни културни центар „Акваријус“, Косовска Митровица

Директор и селектор фестивала:
Миљана Дунђерин

Уредник:
Александар Дунђерин

Водитељ програма:
Марина Милентијевић

Организациони тим фестивала:
Анђела Раденковић, Александар Глибетић, Марина Милентијевић, Давид Павловић, Снежана Џоговић, Александар Здравковић, Милица Грбовић

Овлашћени фотографи:
Харис Личина
Сунчица Андрејевић („Алтернативна“)

Видео продукција:
„Култура“, Краљево (Давид Павловић и Александар Глибетић) и Александар Здравковић

Реализацију фестивала помогли:
Уметничка галерија „Надежда Петровић“ (Чачак), Независни филмски центар „Филмарт“ (Пожега), „Култура“ (Краљево), „Алтернативна“ (Косовска Митровица), Предраг Живковић, Бранислав Нешовић, Бранислав Ћуп

0 thoughts on “III Festival ženskog stvaralaštva”

  1. Pingback: PKC "Akvarijus": 3. festival ženskog stvaralaštva "Impuls žene" - Alternativna Internet stranica

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *