Акваријус

 

Кос Митровица

Ијан Банкрофт гост „Акваријуса“

\"\"

Гост митровачког Приватног културног центра „Акваријус“ у среду 16. фебруара 2022. године (19 часова) биће британски дипломата и писац Ијан Банкрофт (Ian Bancroft). Повод за разговор са Банкрофтом биће његова нова књига „Змајеви зуби. Приче са севера Косова“ (Dragon\’s Teeth), која је настала као последица његовог четворогодишњег боравка у северном делу Косовске Митровице где је радио као координатор Канцеларије Мисије владавине права Европске уније (Еулекс) за север Косова. У разговору ће, поред аутора, учествовати и Милош Суботић, самостални стручно-технички сарадник за међународну сарадњу при Ректорату Универзитета у Приштини, и Александар Дунђерин.
Улаз је слободан, а разговор ће се одвијати на српском језику.

\"\"

Пре доласка на Косово и Метохију, Банкрофт је радио у Брчком (Босна и Херцеговина), и то као шеф локалне мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). У државама које су чиниле некадашњу Југославију провео је више од десет година, а о Балкану је редовно писао за Гардијан (The Guardian) и Радио Слободну Европу. У својој новој књизи Ијан Банкрофт се бави богатом историјом севера Косова и Метохије – где је живео четири године заједно са својом породицом – те савременим токовима живота на том подручју.

\"\"

Књига „Змајеви зуби“ сведочанство је о актуелним политичким и културним дешавањима на северу Косова и Метохије, написана из угла човека који је имао јединствену прилику да буде у контакту и сарађује како са структурама моћи, тако и са обичним грађанима.

Више о Ијану Банкрофту и његовој књизи можете прочитати у овом тексту:
Ијан Банкрофт: „Једина препрека на северу Косова је она у вашој глави“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *