Акваријус

 

Кос Митровица

Intelektualno nadmetanje „muškog“ i „ženskog“

\"\"

Фотографије: Милан Кабашић

\"\"

Промоција збирке поезије „Wхо аре yоу“ Бранке Касаловић одржана је у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Посетиоци „Акваријуса“ су били у прилици да чују стихове из збирке, које су говорили студенти глуме Факултета уметности у Косовској Митровици Милица Вранеш и Вук Симовић и ближе се упознају са главним ликовима.

Поезија Бранке Касаловић је углавном прожета љубавним стиховима а како ауторка истиче, назив књиге је вишеслојан, јер представља константу борбу принципа између „Анимуса“, „Бића у свету“ и „Аниме“.
Књижевни критичар Александар Дунђерин истиче да је Бранка једна од ретких, оригиналних и аутентичних гласова, који нам долазе са Косова и Метохије, а њена улога и место у српској књижевности, како он наводи, заиста јесте на том трагу.
„Бити у том духу времена, бити критичан, писати потпуно искрено и другачије може само неко ко заиста јесте врхунски интелектуалац и песник. Поезија Бранке Касаловић, од прве збирке, интелектуално је надметање мушког и женског принципа и то у полном смислу, смислу срца и разума, а као резултат тог надметања настаје ерос. Наравно, Бранкина поезија није толико еротска али она јесте суштина те поезије. Дефиниција поезије је ерос“, каже Дунђерин.
У улози књижевног критичара нашла се и новинарка Ивана Вановац, која за себе каже да није критичар већ само веома пажљив читалац. Она каже да је потреба за љубави итекако присутна у књизи и да је она њена константа.

„Who are yоu“ је пре свега једно важно питање, које постављамо сами себи и питање које могу да нам поставе и други, али када кажете на страном језику, онда схватате да је могуће да не знате одговор на питање „ко си ти“ али да ли је могуће и да не разумете уопште шта вас је човек питао? Дакле, то питање је питање које треба да остане као одјек и за читање Бранкине поезије али и за остале поетске вечери“, каже Вановац.
Додаје да је ауторка смела жена која говори шта мисли у датом тренутку и да је осветлила образ женској поетској речи на Косову и Метохији.
„Та „веселост лудости“ је нешто што Бранка са собом носи и то је један од првих утисака које ћете стећи када је упознате, она је заиста жена која говори шта мисли у тренутку у којем сте је затекли. Бранка ниједног момента није успела да се одаљи од социолога и филозофа у себи. Код Бранке видимо привидни немар, који она користи код избора речи, али кажем само привидни, јер високи квалитет поезије говори о томе да је привидно само привидно, да је она иза сваке своје речи дубоко промишљена, да свака реч има своје место и да је она дивна жена која је осветлила образ женској поетској речи на Косову и Метохији. Ја поред ње, ниједну другу живу песникињу на Косову и Метохији не познајем. Морам да нагласим да је Бранка изванредна и у прози и видећете сами колико егзотике има у њеним делима“, наводи Вановац.

Сама ауторка збирке Бранка Касаловић, која је уврштена у шест најзначајнијих писаца са Косова и Метохије, каже да је током свог рада имала велику подршку пријатеља из „Акваријуса“ , који су уз њу још од свог првог објављивања.
„Мене су уствари на неки начин завртели људи из „Акваријуса“, Александар и Миљана Дунђерин, који су прихватили мој „Глас из пешчаника“ и натерали ме да се појавим испред камера, али су ме подржали на хиљаду и један начин и били једина подршка коју сам имала и бићу им захвална до краја живота, јер су они стали иза мене. Никада нисам планирала говоре и у најбољем светлу представљала себе, јер најбољи део мене је овде , у књигама, а други део је веома гневан на многе неправде које су ми учињене, на многе лоше ствари у нашем окружењу, којих смо сви свесни, али морамо да ћутимо. Ја сам чак пронашла „филтер“ како да се буним и изразим. Ја лудим лажних моралисања и лажне вере, јер знам да се иза тога крије нешто што много смрди“, каже ауторка.
О самој књизи наглашава да је она уствари галерија различитих ликова и ситуација, у коју је, како она каже, ушла из радозналости и свог личног интересовања.
„Ако се неко пита како неко може у педесетој години, а притом је у браку, да пише љубавну поезију – е па може. „Who are yоu“ је уствари галерија ликова. Када је прочитате ви ћете видети једног мушкарца који је надобудан а уствари скроман, у свему. Онда ћете упознати једног мушкарца који лута трамвајима и виђа неку жену за коју мисли да је од Романових, али није. Упознаћете и трећег и четвртог, који пише о једној Лаури која живи негде далеко у Мостару. То су све различити ликови у које сам ја ушла јер ми је била интересантна игра. Итекако ми је интересантнији део књиге „Анимус“, јер је то моја перцепција и виђење како мушкарац види жену и како је доживљава, што наравно не мора да значи да је тако, можда је чак и тотално супротно“, закључује ауторка.
У наставку вечери, посетиоци су имали прилику да у разговору са ауторком сазнају више о поезији уопште али и чују занимљивости o „Анимусу“ и „Аними“.

Гост вечери била је Милена Касаловић која се публици представила музичким програмом.
Збирку поезије „Who are yоu“ је могуће купити у ПКЦ „Акваријус“ по цени од 300 динара.
Бранка М. Касаловић рођена је 1971. године у Косовској Митровици, где је завршила гимназију. Дипломирала је на Филозофском факултету у Приштини социологију и филозофију. Поезију објављује још као студент деведесетих година прошлог века у приштинском часопису за књижевност Нови свет.

Објавила је књигу прича „Скупљачи јесењег лишћа“ (2013) за коју је добила Чучкову награду у Хан Пијеску. Објавила је и две збирке песама: „Глас из пешчаника“ (2017) и „Who are yоu“ (2019).
Живи у Зубином Потоку где ради као професор социологије и филозофије у Средњој школи „Григорије Божовић“.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *