Акваријус

 

Кос Митровица

Интеракција заљубљеника у уметност

\"\"

Текст: Радио Контакт плус (Душица Станковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

\"\"

Изложба дигиталних портрета и наступ групе „Burns“ у Приватном културном центру „Акваријус“ окупили су још једном љубитеље уметности и музике.
Догађаји су организовани у оквиру другог фестивала поезије ЗаНа који организује Деметра, а у чему учествује и Акваријус.

Синоћни догађај био је један у низу организованих у оквиру овог фестивала.
„Зана има много програма и много тога се дешава и дешавало. Тешко је да се исприча шта смо све до сада радили. То је један дуг процес који траје већ неких седам месеци константног рада, а оно што је најбитније је то да се десила једна прелепа интеракција између људи који су заљубљени у уметност“, каже Миљана Дунђерин из ПКЦ-а Акваријус.

На изложби „Арт терапија“ изложени су радови студената Факултета уметности у Косовској Митровици. У питању су Стефан Бошкоћевић, Виолета Ћуковић, Јулија Станковић, Анђела Ранковић, Анђела Томић, Марија Цветковић, Дивна Васиљевић, Светлана Милутиновић, Тања Јовановић, Никола Јосимовић и Семра Мециновић.

\"\"

Они су радили на портретима аутора који су сврстани у збирку поезије у оквиру фестивала ЗаНа.
„Млади уметници, људи који овде, у нашем граду, живе и студирају уметност су дали своју реакцију на све то и направили ове предивне портрете“, каже Дунђерин и додаје да портрети нису самостални, већ да су део колективног рада.
„Ово је моја прва заједничка изложба, на њој смо радили пар месеци. Прво смо имали цртачки и сликарски део, а након тога је уследио дизајнерски део. У све то су били укључени професори који су нам држали часове“, рекла нам је Јулија Станковић.

Ово је прва групна изложба и Стефану Бошкоћевићу, студенту вајарства.
„Прва замисао је била да одрадимо сликане и цртане портрете које смо касније дигиталозовали уз помоћ професора на свакој радионици, где смо учили о дизајну и како да те наше цртеже урадимо дигитално“, каже Стефан и додаје да је задовољан својом првом заједничком изложбом.
Студенти су били полазници радионице „Графички дизајн“ током неколико месеци креаирања портрета.

На овим радионицама су имали и менторе. Један од њих је Ђорђе Башчаревић из Косовске Митровице, графички дизајнер и модни дизајнер.
„Мислим да су студенти доста успешно одговорили на овај задатак. Ауторима изложбе сам био предавач за графички дизајн у оквиру радионице и као резултат свих тих радионица јесте ова вечерашња изложба“, казао је Башчаревић.
Нада се, каже, да ће студентима у будућем животу и стварању бити од користи искуство старијих колега.
Осим у изложби, синоћ су гости Акваријуса могли да уживају и у музици.

\"\"

За музички део вечери била је задужена група „Burns“ из Краљева, у саставу – Његош Макојевић, Александра Павловић и Магдалена Армуш.
„Burns“ је синоћ наступао у Косовској Митровици после паузе дуге три године. Претходни наступ такође је био у Акваријусу.
Понеће са собом лепе утиске, каже Александра Павловић.

„Јако нам је драго што смо поново у Косовској Митровици, пре свега што смо баш ту, у Акваријусу. Утисци су стварно добри“, каже Александра и додаје да им је част да су наступали у склопу догађаја као што је био синоћни.
„Драго ми је да видим да Косовска Митровица живи на културном нивоу. Верујем да ово треба да добије шири одзив и надам се да ће ово место наставити овако добрим темпом“, истиче Александра.

Вечерас, у оквиру истог фестивала, у Акваријусу ће премијерно да буде играна монодрама „Списатељица“. У оквиру истог фестивала, догађаји ће да буду организовани и у Националној галерији Косова у Приштини и у Културном центру „Брик“ у Тирани.

\"\"

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *